Політолог Палій пояснив, як саме треба розширити повноваження українських правоохоронців
05.02.2018 13:33

Поліція в Україні нічого не має боятися, боятися мають злочинці. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, історик і публіцист Олександр Палій.

За словами співрозмовника видання, внутрішня безпека - це дуже важлива річ під час війни для будь-якої країни, і одним з завдань держави є створення умов безпеки. В той же час, розмірковуючи про доцільність розширення штату співробітників центральних апаратів МВД та Національної поліції України, експерт зазначає наступне: «Теоретично збільшення чисельності співробітників силових органів виправдати можна. Інша справа — щоб це давало реальний результат. Ну і звичайно, дуже важливо, щоб посилювались не лише центральні структури, але й структури, які безпосередньо перебувають в процесі боротьби з криміналом, тобто щоб нарощування відбувалося пропорційно».

На думку політолога, зараз питання полягає не стільки в людях, скільки в повноваженнях: сьогодні треба серйозно думати над тим, як розширити захищеність працівників правоохоронних органів і їхні повноваження в боротьбі з криміналом.

«Наприклад, у нас зараз відбуваються затримання на 3 доби, а для серйозних злочинів це явно мало, щоб висунути звинувачення тощо. Звичайно, цей термін треба зробити більшим, хоча б для злочинів терористичної направленості, державної зради, фінансування з боку ворога, щоб можна було затримувати хоча б на пару місяців», - зазначає аналітик.

«Ну і крім того треба водночас підвищити компетенцію поліцейських, з одного боку, що стосується застосування спецзасобів тощо, а з іншого боку, дати їм права на більш широке застосування спецзасобів і спецзброї, щоб вони розуміли, що якщо вони повністю бездоганно виконають інструкції, то ніхто їх не притягне до відповідальності. Поліція нічого не має боятися, боятися мають злочинці», - додає Олександр Палій.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що сумарна чисельність співробітників центральних апаратів Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України станом на 1 січня 2018 складає 3405 чоловік. Що на 58 осіб більше, ніж на початок 2017 року, і на 752 співробітників більше, ніж на початок 2014 року.