Політолог Яхно: Дивно, що Саакашвілі просить притулку в Україні, а не в реформованій його командою Грузії
06.02.2018 13:45

Саакашвілі не може балотуватися ані на виборні посади, ані на президентську, ані на депутатську. Рейтинги його політичної сили низькі. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

Коментуючи останні події, що розгортаються навколо Міхеїла Саакашвілі, наша співрозмовниця зазначає, що екс-президент Грузії врешті решт може «дискредитувати самого себе».

«Я б не сказала, що його прибічники активно виходять, тому що значна частина тих громадських і політичних сил підтримувала акції, де звучали три політичні вимоги — обмеження і зняття депутатської недоторканості, Антикорупційний суд і нове виборче законодавство. Але на наступному етапі стало зрозуміло, що не ті вимоги цікавлять Саакашвілі і його прихильників, і по мірі того, як діяльність екс-президента Грузії набувала продовження, яке не мало ніякого відношення до тих початкових цілей, значна частина політиків відмежувалась від таких акцій», - каже Олеся Яхно.

За словами політолога, вимоги Саакашвілі досить типові.

«В Україні достатньо політиків, які обіцяють реформи за 70 днів або які зводять реформу до того, щоб відібрати і розділити. Я думаю, що у нас немає і не було ніколи дефіциту таких політиків. Я думаю, що це хибна лінія самого Саакашвілі», - констатує експерт.

На думку нашої співрозмовниці, трошки дивно виглядало те, що Саакашвілі просив політичного притулку в Україні, при цьому поливав брудом всі наші інституції — «продажні суди, продажні органи влади, скрізь сидять бариги, все перекуплено».

«Але ж чомусь він тут просить притулку і статусу біженця. Чомусь в Грузію він не поспішає, де судову систему реформував він і його команда. Справжня реформа не повинна від суб'єктивного фактора змінюватися через те, що хтось прийшов, і все. Це вже не реформа. Тому це трошки дивно виглядає», - каже політолог.

«Я не бачу перспектив цих акцій. Сам Саакашвілі не може балотуватися ані на виборні посади, ані на президентську, ані на депутатську. Рейтинги його політичної сили низькі», - додає експерт.

Нагадаємо, інтернет-видання Новини України - From-UA раніше повідомляло про те, що рішення суду про визнання законним відмови Державної міграційної служби надати колишньому Президенту Грузії Михайлу Саакашвілі статус біженця або персони, яка потребує додаткового захисту, вступило в силу.