«Привіт» із Польщі: Білоножко пояснив, чому насправді запанікували українці
07.02.2018 12:22

Сама назва закону про Інститут національної пам'яті Польщі є набагато менш демонічною, ніж пишуть про неї українські ЗМІ. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA повідомив головний редактор порталу PoloNews Євген Білоножко.

Коментуючи підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою поправок в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, Білоножко зазначає наступне: «По-перше, сама назва закону є набагато менш демонічною, ніж пишуть про неї українські ЗМІ. Це правки до закону Інституту національної пам'яті Польщі. Слова «бандерівець» у цих правках немає, воно було відхилено ще на етапі обговорення. Натомість на думку українських політиків, навіть деяких істориків, чиновників, цей закон перешкоджатиме свободі слова і плюралізму в судженнях щодо історичного минулого польсько-українських відносин. Це український контекст цього закону, тому що є ще контекст Ізраїля і США, там він пов'язаний з іншою специфікою — з запереченням того, що поляки приймали участь в Холокості».

В українському варіанті, продовжує співрозмовник видання, йдеться про наступне: «Мовляв, хто заперечуватиме злочини, здійснені українськими націоналістами з 1925 по 1950 рік, може бути покараний штрафом або ув'язненням до 3 років. Що мається під терміном українські націоналісти, дуже тяжко зрозуміти, чому саме цей ценз історичний вибрано, 1925-1950 рр., теж незрозуміло. Натомість як це позбавить свободи слова, теж мені важко уявити, тому що зазначено, що мистецькі акції і наукова діяльність дозволяються в дослідженні цього питання».

До того ж, додає пан Євген, якщо уважніше придивиться, то сам закон має вже подібні норми, і в попередніх редакціях було вказано, що дійсно приписування польському народові вчинення злочинів або заперечення, що певні націоналісти чинили злочини проти людяності, караються.

«В зв'язку з тим, що цей закон був прийнятий, в Україні паніка з'явилася. Імплементація самого закону — це сфера практики судів, і коли ми будемо мати справу з першим судовим розгляданням того, що хтось підтримує українських націоналістів 45-го року, от тоді ми, мабуть, будемо говорити більш конкретніше. Нагадаю, що в Україні такі лідери націоналістичного руху, а він був різноманітний, як Шухевич і Бандера, не є героями України, український суд позбавив їх звання героїв України», - констатує експерт.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.