Кулик: Вітання «Слава Україні!» вже стало частиною нашої новітньої міфології постмайданного періоду
09.02.2018 14:55

Якщо солдат мотивованій захищати свою батьківщину в народній армії, то така армія першою стане на захист країни та її громадян. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA розповів політичний експерт, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

За словами співрозмовника видання, боєздатність української армії залежить від багатьох факторів, і в першу чергу, від наявності високоточної зброї, фахівців, громадянського контролю над ЗСУ, внутрішньої організації менеджменту, фінансового забезпечення армії, значних відрахувань на обороноздатність і наявності відсотків ВВП на потреби оборонного комплексу.

«Якщо все це буде забезпечено, то другим важливим фактором, звичайно, є морально-психологічне і національно-патріотичне виховання військовослужбовців. В першу чергу, це пов'язано з мотивацією військовослужбовця - солдата і середньої ланки офіцерів. Але без якісної заміни генеральського складу, без прибирання людей, які фактично заробляють на смертях, без прибирання бюрократії в Міноборони, говорити, що ми суттєво покращимо стан ЗСУ, я би не став», - каже експерт.

Коментуючи ініціативу Кабміну законодавчо затвердити вітання для військовослужбовців "Слава Україні" - "Героям слава", політолог зазначає наступне: «Після Майдану вітання «Слава Україні!» стало частиною нашої новинної міфології постмайданного періоду. І мені як майданівцю це приємно. Але, з іншого боку, невже можна перейматися зовнішньою формою, забуваючи про внутрішнє наповнення? А це ситий, озброєний, забезпечений солдат, в якого є права, який не є дешевою робочою силою для виконання будівельних робіт для генералів на дачі. Якщо солдат мотивованій захищати свою батьківщину в народній армії, то така армія має перспективи захистити і першою стане на захист країни і її громадян».

Форма вітання, продовжує Віталій Кулик, - це другорядне і похідне від того, наскільки ми дійсно будуємо нову армію, не пострадянську, не якусь деформовану, а справжню українську.

«Дійсно має бути високий патріотизм, відчуття долга, належності до країни, а це виховується з дітсадка, зі школі, зі скаутів, з пласту і з інших військово-спортивних організацій. Це має бути основою майбутнього громадянства. Служив - маєш право балотуватися», - додає наш співрозмовник.

Нагадаємо, інтернет-видання Новини України - From-UA раніше повідомляло про те, що Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді законодавчо затвердити вітання для військовослужбовців "Слава Україні" - "Героям слава".