Розвиток інфраструктури: економіст Юрчишин розповів про три важливі «і»
09.02.2018 15:42

Побудування сучасної інфраструктури стане чинником залучення України до світової економіки. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Василь Юрчишин.

Коментуючи заяву міністра інфраструктури про те, що в цьому році на розвиток інфраструктури буде витрачено рекордну суму в 86 мільярдів гривень, співрозмовник видання зазначає наступне: «Якщо це дійсно всерйоз і на інфраструктуру будуть витрачені реальні кошти, я думаю, що це повинно дійсно просунути розвиток України, тоді ми можемо говорити і про зарплати, і про добробут».

«Я думаю, що важливіше за інфраструктуру зараз важко знайти. Справа у тому, що дедалі більше проявляються якраз ті провали, які проявилися якраз в останні роки. Тут є три “І”: інвестиції, інфраструктура, інтеграція. Тобто треба, щоб приходили інвестиції, в тому числі щоб побудувати сучасну інфраструктуру, що стане чинником залучення України до світової економіки, тому що поки що ми на узбіччі. Тому це добре, якщо питання буде ставитися так», - додає Юрчишин.

Також, продовжує експерт, позитивним є те, що в новому році були ухвалені закони про концесії.

«Ц дозволяє сподіватися на те, що державно-приватне партнерство буде розвиватися, і як увага до інфраструктурних проектів, так і фінансові ресурси насамперед з боку приватного сектора, що вони можуть надійти у розвиток. І в цьому контексті найважливішим є контроль того, що ми будемо робити і як ми будемо робити. Адже коли говорять про ремонт доріг, дуже часто виникають не зовсім приємні асоціації: взимку на мокрий чи сніжний ґрунт асфальт кладуть, якій через пару місяців розвалиться, чи те, що дороги не супроводжуються відповідними комунікаціями», - додає співрозмовник видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що на інфраструктуру у 2018 році витратять більше 86 мільярдів гривень.