Палій про різницю між Афганом і АТО: Зараз хлопці захищають свою землю, а не намагаються відібрати чужу
15.02.2018 16:08

За радянських часів у українців не було особливого вибору: вони їхали в Афганістан не добровільно, їх туди забирали. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, історик і публіцист Олександр Палій.

За словами нашого співрозмовника, принциповою відмінність Афганської війни від нинішньої АТО є те, що українці зараз захищають свою землю, а не намагаються відібрати землю у якихось інших народів.

«Афганці — це учасники бойових дій, які мають певну солідарність між собою. Багато з них потерпіли. Тисячі українців загинули у тій війні. Та війна була несправедливою, це зараз всіма визнано, але, з іншого боку, у наших людей вибору особливого не було — туди не добровільно їхали, їх туди забирали», - пояснює експерт.

Олександр Палій нагадує, що за радянських часів афганців «намагалися десь засунути і забути».

«На війну в Афганістан відбирали, як правило, сільських хлопців, щоб ніхто про них не чув. Це було так навмисно зроблено, щоб не було розголосу. Афганців намагалися засунути з очей геть. А зараз у нас офіційна інформаційна політика — говорять про захисників Батьківщини, їм обіцяють пенсії вище. Ухвалено законодавство по видачі земельних ділянок. Хай воно не досконале, але вже виділено десятки тисяч земельних ділянок. Нічого схожого і подібного не було з афганцями», - каже політолог.

«Такоє існують виплати за поранення українським солдатам. Я вже знаю, що ті, хто отримав ці виплати, зробили певні покупки. Тому ми бачимо, що зараз набагато краще людей захищають. І це не зважаючи на те, що воїнів АТО більше, ніж афганців — у нас вже учасників бойових дій 300 тисяч, а через Афганістан пройшло менше», - додає Палій.