Чорновіл: Я не здивуюсь, якщо в один прекрасний момент ми почуємо, що король Нідерландів барига
16.02.2018 12:22

Саакавшілі з часом потрошку охолоне до України. Наскільки скоро - все залежить від того, наскільки швидко він знайде країну, яку захоче ощасливити. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

На думку нашого співрозмовника, екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі поводить себе дуже неадекватно, і прогнозувати його дії може тільки психіатр.

«Ця людина раптом опинилася на гребені хвилі в той момент, коли цілий ряд авантюрних постатей вирішили використати його харизматичність. Ми ж все купились на “автора грузинського чуда”, і я теж. А потім, коли почав розбирати всю цю грузинську історію, то це був просто елементарний шок. Ніно Бурджанадзе і Зураб Жванія просто зробили на нього ставку як на людину, яка не може мати зайвих амбіций в силу своїх обмеженостей, як вони вважали. Вони вирішили, що хай він буде президентом, тому що він хороший оратор, а тоді треба було запалювати людей. Але коли ви читаєте дослівний не редагований текст його виступів і порівняєте з питаннями, які йому поставлені, то виникає повний шок — людина повністю неадекватна, людина потребує захопленість собою, плюс у цієї людини ніколи не прогнозовані її можливі дії і наслідки його не цікавлять», - розповідає експерт.

«Іноді він замислюється, починає писати Порошенкові якісь покаянні листи. Потім появляються люди, які на нього моляться, і його починає знову нести. Тому в поведінці Саакашвілі все залежить від того, яке оточення зараз навколо нього. Наприклад, дружина Сандра виглядає досить авантюрною постаттю, тому що родина до того, як Саакашвілі став президентом, буле дуже бідна. Сьогодні вони - одна з найбагатших родин Нідерландів. Маленька деталька: це відбулося за кілька років, коли Саакашвілі був президентом Грузії. Роль Сандри в його діях дуже серйозна. Можливо, з України скайп-дзвонками будуть його підштовхувати, тому що бажаючих на ньому поживитися і наростити свій капітал достатньо багато». - додає Чорновіл.

На думку експерта, найближчими місяцями Саакашвілі буде знов робити негативні заяви про Україну, але ці заяви нам особливо не зашкодять.

«Їх буде масово тиражувати російська преса, і їх будуть тиражувати видання, які так чи інакше пов'язані з Росією. Тому я не здивуюсь, що така розгонка всіх його заяв буде йти достатньо активно на Заході, тому шкода якась буде, але на рівні держав і урядів, мені здається, Саакашвілі за цей період остаточно втратив будь-яку підтримку. Людина показала, що вона ігнорує закони тієї країни, де знаходиться, а це для Заходу вже щось неприйнятне. Плюс саме перетинання кордону викликало повне відторгнення на Заході, тому що вони звикли, що має дотримуватися правова процедура. В останньою краплею було добре розтиражоване захоплення Жовтневого палацу», - каже політолог.

«Я не здивуюсь, якщо в один прекрасний момент ми почуємо, що король Нідерландів барига, тому що Саакашвілі раптом опинився в чужої країні і виявить, що там є куча проблем, починаючи з того, що там легалізовані тільки легкі наркотики, а вони його не штрияють, йому потрібні важки. Багато психіатрів в Україні, до речі, говорять, що тим теж моделюється його поведінка — важкими наркотиками», - додає Тарас Чорновіл.

Що стосується можливості повернення папа Саакашвілі в Україну, то співрозмовник видання зазначає наступне: «Провернути акцію на зразок минулого перетину кордону вже не вдасться, тому що йому для цього треба не просто порвати український кордон, йому ще прийдеться проривати польський кордон. А поляки, коли хтось спробує перетнути незаконно їхню границю, вони просто стріляють. Там не українські прикордонники, які, боронь боже, щоб зачепити якогось опозиціонера, і тихесенько терплять побої або образи. Там моментально постріл, або жорстке побиття, або 5-10 років тюрми».

«Минулого разі Саакашвілі їхав з паспортом, якій він сам оголошував як чинний український, і Польща проігнорувала цей факт. Зараз паспорта нема. Під час обшуку у його соратника він був найдений і конфіскований. Він не має жодного документа на в'їзд в Україну. Що стосується літака — авіакомпанії зобов'язані перевіряти право на в'їзд і країну перед польотом. У нього такого права немає. Тобто його просто розвернуть на кордоні і не випустять. Я думаю, що в Україну він вже попасти не зможе. Тому він, я думаю, потрошку охолоне до України. Наскільки довго - все залежить від того, наскільки швидко він знайде країну, яку захоче ощасливити», - каже експерт.