Павловський: Уряд, КС і ВР перетворилися на філіали АП, невдоволення суспільства зростає
19.02.2018 13:09

70% людей вважають, що ми розвиваємось в неправильному напрямку і що влада робить помилки. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

На думку нашого співрозмовника, проведення маршу за майбутнє в регіонах на вихідних реально відображає певну соціальну напругу і невдоволення суспільства.

«І різні соціологічні дослідження підтверджують, що більше 70% людей вважають, що ми розвиваємось в неправильному напрямку, що влада робить помилки, люди незадоволені соціальним захистом, в першу чергу зростанням тарифів, цін. Я думаю, що це комплексна проблема, і це все виливається в незадоволення владою, тому що люди уособлюють це з Порошенком, з його відповідальністю», -каже експерт.

За словами Павловського, не зважаючи на те, що у нас за Конституцією парламентсько-президентська республіка, Петро Порошенко фактично перебрав на себе всі важелі правління.

«І уряд, і Конституційний суд, і ВР — це все перетворилося на такі собі філіали Адміністрації президента, тобто виконують будь-які забаганки і вказівки з АП. А люди це все бачать і переносять на нього всі негаразди в країні. Якщо б Петро Олексійович був менш авторитарній, то він все ж таки ділився би владою і повноваженнями, і в той же час відповідальністю, а оскільки він все на себе забирає, відповідно, йому за все й приходиться відповідати. Весь негатив лягає на нього», - додає співрозмовник видання.

Ризик переростання Маршів в черговий Майдан залежить від того, наскільки й надалі нахабно і безвідповідально буде поводитися влада.

«Що може бути поштовхом? Незаконно засуджений, кинутий за грати доброволець, чи волонтер, якій зараз переслідується, чи якісь політичний опонент, чи чергове зростання цін — все що завгодно може бути. “Нафтогаз” в планах передав до уряду зростання ціни на газ ще на 62% до кінця року, це все потягне ріст цін. Це все накопичується в людях, і рано чи пізно таке соціальне невдоволення прорветься», - констатує експерт.