Палій розповів, хто відвідує «Марші за майбутнє», і чи варто очікувати на новий Майдан
19.02.2018 13:33

Марші за майбутнє - марне витрачання грошей. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, історик і публіцист Олександр Палій.

На думку співрозмовника видання, проведення маршу за майбутнє в регіонах на вихідних навряд чи є щирим виявленням людей.

«В попередні рази ми бачили, і два тижні тому, і восени, журналісти неодноразово показували факт отримання грошей цими людьми. Зокрема два тижні тому показали роздачу грошей в Шевченківському парку грошей безпосередньо під час мітингу. Були оголошення про мітинг, і ми бачили склад учасників. Це переважно не молодь, а люди старшого віку, які збираються підзаробити до пенсії собі. І що цікаво — що ці мітинги дуже швидко закінчуються, на відміну від справжнього Майдану. Третя година пройшла — і вони вже зібралися, жодної людини не залишається. Видно, що ці гасла заготовлені заздалегідь, фабричним способом роздрукували, роздали. Це зовсім не схоже на стихію і на народне виявлення. Тобто фактично намагаються зімітувати за гроші громадськість», - вважає політолог.

За словами експерта, «журналісти вже на це не дуже ведуться».

«Хто з олігархів зацікавлений свої медіа туди прислати - вони туди приїжджають, а хто не зацікавлений, то сама по собі преса цим не цікавиться, бо вона все розуміє. Ми бачили, що відбулося в Чернівцях, і УНІАН, яка належить олігарху Коломойському, дає заголовок, що зібралось 500 чоловік, а потім бачимо фотографію, де 50 людей зібралось. Тобто явно намагаються видати невеличку подію за більшу», - пояснює Палій.

В той же час, продовжує співрозмовник видання, не можна казати, що в Україні немає протестних настроїв.

«Вони є, людям не все подобається, але є розуміння того, що країну не можна хитати під час війни — раз. А по-друге, ці лідери протестів виглядають в очах людей значно гірше, ніж нинішня влада. Власно кажучи, для того, щоб мати якесь моральне право закликати, треба бути кращим. У нас люди вже розуміють, що не можна рухатися від кращого до гіршого, що краще рухатися від гіршого до кращого. Тобто треба намагатися зробити щось краще, а не міняти аби на кого», - каже аналітик.

На думку політолога, ніякої перспективи переростання цих маршів в Майдан немає.

«Це просто марне витрачання грошей. Якщо хтось хоче розкрутити - це його проблема. У нас вибори зовсім незабаром абсолютно легальні. Що можуть на вибори учудити, це, наприклад, намагатися втручатися у виборчі процеси. Але щоб це було вирішальним чином по всій країні, це треба велику силу, тому що є майже 30 тисяч дільниць, тобто організувати безлад під час виборів це не так просто. Але росіяни грошей, звичайно, не пошкодують, тому під час виборів буде багато скандалів. Але нічого, Україна вже пройшла це випробування», - зазначає експерт.