Сиротюк: Протест в Україні не має зводитися до зміни однієї персоналії на іншу
19.02.2018 13:57

Протести в Україні наростатимуть і будуть підсилюватися зовнішніми гравцями. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів депутат ВО "Свобода" Юрій Сиротюк.

За словами нашого співрозмовника, накопичення негативної енергії в українському суспільстві рано чи пізно може перерости в матеріальні речі.

«Є така приказка: хиба ревуть воли, як ясла повні. Тобто всім вже очевидно, що в країні зростає незадоволення, недовіра до влади. Спочатку це супроводжувалося апатією, тобто першим етапом було падіння довіри до всіх інституцій влади - за винятком армії і церкви у нас всі фактично мають недовіру. Зараз недовіра переростає в злобу, і це накопичення негативної енергії рано чи пізно може перерости в матеріальні речі. Зараз воно переростає в ці мітинги», - каже експерт, коментуючи проведення маршу за майбутнє в регіонах на вихідних.

Відповідаючи на питання «чи можливий новий Майдан?», депутат зазначає наступне: «По-перше, попередній не закінчений, тому що вимоги Революції Гідності не виконані, окрім безвізу і асоціації з ЄС. Ми зараз бачимо, що це позитивний крок, але самі умови цієї асоціації — якщо українські виробники за 10 днів вибрали всі свої квоти, і з 365 днів в році ми можемо тільки 10 днів торгувати є ЄС, а 350 днів повинні шукати інші ринки збуту в той час, коли наш ринок повністю відкритий для європейських товарів, свідчать про те, що благі речі були зроблені не зовсім з захистом національних інтересів. Відповідно, що зріє недовіра до влади — це природно, і цим намагаються скористатися опозиційні політичні сили. Суспільне незадоволення будуть намагатися використати різні політичні сили — і реальні, і просто фейкові, щоб встати на чолі прапору цього незадоволення, бо, на жаль, наступні вибори будуть йти під гаслами боротьби “проти”, а не “за”», - зазначає Юрій Сиротюк.

За словами експерта, очевидно, що президент України вичерпав абсолютно свій кредит довіри.

«Порошенко не виконав своїх обіцянок, він став набагато багатшим, не продав свій бізнес, веде неадекватний війні спосіб життя. І сьогодні ця відповідальність персоналізована на ньому. На першому етапі негатив був сконцентрований на уряді, і президент мав набагато швидше змінювати уряд Яценюка, щоб зупинити цей ріст недовіри до влади. Він з цим питанням дуже тягнув, і коли Яценюк пішов з влади, недовіра перекинулася на інші інститути. Потім президент мав би розпустити парламент, якій виявився абсолютно неадекватним, маючи конституційну більшість, але нічого не роблячи, президент цього не зробив. Парламент “тушок” абсолютно недієвий, крім ненависті в суспільстві він нічого не викликав, президент його зберіг, відповідно, президент на себе переключив всю негативну вагу», - констатує наш співрозмовник.

Згідно з прогнозом експерта, протести в Україні наростатимуть і будуть підсилюватися зовнішніми гравцями.

«Очевидно, що й для Путіна вигідна дестабілізація України. З іншого боку, й українці незадоволені тим, що фактично нічого не змінилося, стало не краще, ніж було за Партії Регіонів. І всі починають згадувати, що Порошенко був засновником Партії Регіонів, починають згадувати, що він й був одним з архітекторів цієї олігархічної системи, проти якої вийшов Майдан. Тут в умовах війни дуже важливо, щоб протест мав позитивні цілі, щоб ми не просто розуміли, проти кого ми виступаємо, а чого ми хочемо добитися. Щоб протест не зводився до зміни однієї персоналії на іншу, щоб люди не повірили, що замість Порошенка достатньо вибрати Рабиновича, чи якогось лівого чи правого — і люди стануть заможні і щасливі. Щоб люди розуміли, що йде війна, і головний ворог находиться як мінімум в Кремлі, а не на Банковій», - каже Юрій Сиротюк.