Новак: Через історію з НБУ Україна може залишитися без чергового траншу
02.03.2018 12:33

Президенту вигідна ситуація, що склалася навколо голови Нацбанку. Але наші західні партнери, які дають гроші, хочуть працювати з повноцінним очільником НБУ. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

Коментуючи ситуацію, що склалася навколо невдалої зміни керівництва НБУ, наш співрозмовник зазначає наступне: «Я так розумію, що президенту вигідна людина, яка у відпустці, або у статусі в.о., бо будь-яка людина в статусі в.о. набагато більше піддається впливу, ніж повноцінний керівник».

«Якщо відтермінування розгляду цього питання буде незначним, декілька днів, то це, швидше за все, якісь особисті обставини. Якщо відтермінування буде великим, то тоді вже можна думати про причину, чому затягується цей процес. Тому що жодним трудовим законодавством України не передбачена відпустка для посадовця, яка триває майже рік. Тому це правовий не те що нігілізм, а правовий злочин», - додає економіст.

Експерт нагадує, що Нацбанк підконтрольний Порошенку, як і уряд: і там, і там у керівництві глибоко пропрезидентські люди.

«Звичайно, що президенту вигідна ця ситуація. Але наші західні партнери, які дають гроші, хочуть мати повноцінного голову НБУ. Навіть з точки зору процедури отримання наступного траншу зі сторони України потрібен повноцінний підписант, а не людина, яка у відпустці або у статусі в.о.», - зазначає співрозмовник видання.

На думку Новака, при заміні діючого голови НБУ на її першого заступника нічого у політиці НБУ не зміниться.

«Це технічна заміна — шило на мило. Але з точки зору повноцінного підписанту Україні необхідно мати повноцінного голову НБУ для отримання траншу. Навіть у разі прийняття останньої вимоги політичної — створення Антикорупційного суду, якщо не буде повноцінного голови НБУ, тобто повноцінного підписанта, транш все одно нам не дадуть, тому що на в.о. ніхто такі гроші давати не буде», - впевнений економіст.