Експерт Боровик пояснив, як треба розцінювати останні дії «Газпрому»
05.03.2018 12:10

Останні дії «Газпрому» - це відповідь на програш в Стокгольмському арбітражі. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова правління альянсу «Нова енергія України», експерт з енергетичних питань Валерій Боровик.

За словами нашого співрозмовника, на сьогоднішній день спрогнозувати, що ще витворить «Газпром», неможливо.

«Фактично дійсно це відповідь на програш в Стокгольмському арбітражі. По другому впровадженню «Газпром» був зобов'язаний прокачати сюди кожного року 110 млрд кубометрів газу через територію України, але він не прокачував цей об’єм. Його аргументи були не обґрунтовані в Стокгольмському арбітражу, тому був призначений штраф у розмірі 4,6 млрд. І за підсумками Україна отримає від першого і другого розгляду біля 2 млрд чи в якості компенсації природним газом, чи в якості оплати тощо», - пояснює аналітик.

За словами експерта, «Газпром» довго тягнути ситуацію не може.

«Тому ми спостерігаємо перші кроки, які говорять про те, що він затягуватиме виконання цього рішення надовго і різними методами намагатиметься нашкодити Україні, українській ГТС, українській енергетиці», - додає співрозмовник видання.

«Ми 2 роки дійсно не споживали природний газ з Росії. Ми брали його з європейського напрямку. Це була віртуальна заміна, і фактично інколи так відбувалось, що постачався газ з російського напрямку, а ми віддавали, компенсували іншими можливостями. Але це деталі. Питання в іншому. Згідно першого рішення Стокгольмського арбітражу ми маємо мінімум до 5 млрд кубометрів газу закуповувати у “Газпрому”. Чому “Газпром” не захотів це робити у цьому місяці, зрозуміло. Це не те що відплата, а такий агресивний крок назустріч тому, щоб не виконувати рішення якомога довше. Але, в принципі, ми маємо брати такий об’єм, і чи буде постачати “Газпром”, чи ми домовимось по тих поставках, це вже побачимо пізніше», - резюмує експерт з енергетичних питань.