Політолог Палій проаналізував рішення Стокгольмського арбітражу і згадав про Тимошенко
06.03.2018 12:10

Стокгольмський арбітраж фактично показав, що Тимошенко завдала шкоди Україні щонайменше на 4,6 млрд доларів. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, історик і публіцист Олександр Палій.

За словами нашого співрозмовника, варто конфіскувати активи, майно та грошові кошти Юлії Тимошенко, адже її угода суттєво нашкодила Україні.

«Що відбулося? Відбувся виграш України в суді 4,6 млрд дол. Частина з них в рахунок поставок, а 2,5 млрд Росія ще залишилась Україні винною. Цей Стокгольмський арбітраж фактично показав, що Тимошенко завдала шкоди Україні щонайменше на 4,6 млрд дол., тобто це дуже велика сума. Ця сума більше, ніж у нас річні оборонні витрати. Хоча українська сторона відстоювала ту історію, що за менші ціни на транзит Україна зазнала збитків на 20 млрд дол., тобто сума значно більша. Але, напевно, угода Тимошенко була настільки погано підписана для України, що арбітраж не взяв цього до уваги», - пояснює експерт.

Щодо подальшого розвитку подій, то політолог зазначає наступне: «Газпром» не хоче поставляти Україні газ взагалі. Але у нас висить ще один судовий позов до Росії щодо 3 млрд, які Янукович взяв свого часу на розстріл Майдану. Відповідно, Україна говорить, що це був приватний хабар, що це не була угода. І суд незабаром визнає, хто винен. Якщо суд визнає, що Україна не винна, тоді ми залишимось в плюсі, якщо суд визнає, що винна, то ми практично вийдемо на нуль: тут 2,5 млрд дол. винна Росія, і таким чином буде взаємозалік. А можливо, не визнає ту угоду, і Україна виграє».

«Зараз “Газпром” відмовляється постачати газ, але це для України не проблема, тому що ми його і так не експортували останні роки. Будемо купляти європейський», - додає Олександр Палій.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що НАК "Нафтогаз" може піти на ще один судовий розгляд з російським "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі - щодо зниження тарифної ставки.