Алла Шлапак: «Гендерна рівність, гендерна політика досі залишаються чужими в Україні»
09.03.2018 18:36

Ставленням до свята 8-го березня, питань гендерної рівності та гендерної політики в Україні ділилася в програмі «Деталі» на «Прямому» каналі політик, депутат київради, лідер «Соціальної справедливості» Алла Шлапак.

На думку політика, 8 березня перестає бути традиційним радянським спадком. Сьогодні весь світ за ініціативою ООН вважає цей день - Днем боротьби за права жінок і міжнародного миру. Що ми вкладаємо в цей день, залежить саме від нас.

«В Україні гендерна політика, гендерно орієнтовані програми і гендерна рівність на жаль залишаються чужими. На державному рівні відсутні дієві механізми здатні захистити жінок та забезпечити їм рівні можливості та рівні права в суспільстві», - повідомила Шлапак.

Коментуючи зіткнення під час мітингу феміністичного руху депутат підкреслила неприпустимість будь яких насильницьких дій на адресу мирних демонстрацій: «Це абсолютно не припустимо, а особливо коли мирний мітинг жінок зривають чоловіки, чоловік який підняв руку на жінку це не чоловік для мене» - прокоментувала депутат.

Алла Шлапак додала, щоб від декларацій перейти до результативної гендерної політики необхідно відкоригувати законодавчі акти з точки зору стимулів та покарань, приділити увагу сталості інституційного забезпечення.

Лише виховання спроможне змiнити гендерну ментальнiсть. Тож фундамент здорового українського суспільства закладається в сім’ї», - резюмувала політик Алла Шлапак.

Довідково: рiзницю мiж жінкою і чоловiком проводять за ознаками біологічної статі, гендерної iдентифiкацiї, гендерної ролi. Гендер має соцiальний та правовий аспект. Правовий статус особистостi - це фактичний соцiальний статус, тобто реальний стан людини в суспільстві. Право вводить цей стан в законодавчi рамки. В соцiальному вiдношеннi статус - це певна система соцiальних можливостей людини.