Незначне зміцнення чи гривневий обвал? Юрчишин розповів, чого варто очікувати українцям
13.03.2018 13:09

Україна має працювати над розширенням кредитування реального сектору. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Василь Юрчишин.

На думку нашого співрозмовника, переважні тенденції певного послаблення долара чи зміцнення гривні в Україні зараз пов'язані з тим, що значна частина коштів в національній валюті перейшла у різного сорту цінні папери, насамперед в депозитні сертифікати і на міжбанківський ринок.

«В цьому контексті звичайно відбувається певним чином, в тому числі за рахунок нерезидентів, «надлишкова», умовно кажучи, пропозиція доларів і певний дефіцит гривні, що підтримує такій зростаючий, зміцнюючий курс гривні», - зазначає економіст.

«В принципі, це могло б вітатися, якби не дві речі. Перше — це все ж такі висока ставка, підняття ставки рефінансування надзвичайно висока, а з нею пов'язані інші короткострокові ставки. Тобто дорога вартість. І знов-такі, переважна більшість цінних паперів, в тому числі облігацій, які купуються, вони короткостроковими, і, особливо нерезиденти, легко можуть змінити спрямованість своїх інтересів, тобто зараз купують, а коли через 3 місяця закінчиться короткостроковий термін чи через півроку, то ситуація може бути зворотньою», - додає Юрчишин.

На думку експерта, треба діяти в іншому напрямку: «Не звужувати грошову масу, як це зараз відбувається, і тим самим вимиваються ресурси з реального сектору, а певним чином знаходити інструменти, спрямовані на розширення кредитування реального сектору. Тим більше, що загалом літній період для гривні більш сприятливий. Перше півріччя можна очікувати певного притоку капіталів, поки ще є сподівання на трансформаційні зміни, тому що з осені почнуться виборчі кампанії на повну потужність, і в той період раціональний інвестор буде дуже-дуже обережно ставитися до України, зважаючи на посилення популізму і політизацію економічних рішень. А от перше півріччя, принаймні до осені, можна очікувати, що буде й лібералізаційне пом'якшення, плюс ще торговельний сезонний фактор — в весняно-літній період зменшується потреба в імпорті, насамперед енергетичному, то я думаю, що до осені позиції гривні будуть досить міцні. Не думаю, що буде відбуватися суттєве зміцнення, але радше може відбутися подальше незначне зміцнення, аніж гривневий обвал».