Українці залишаться без швидкої допомоги: куди зникне «103»
13.04.2018 07:11

За останні кілька місяців лікарні втратили значну кількість фахівців. Тільки в Києві звільнилися за власним бажанням сотні людей, котрим досі не можуть знайти заміну.

Пояснюють своє рішення у першу чергу низькими зарплатами. Хоча ще восени минулого року профільні відомства обіцяли: спеціалісти зі стажем можуть отримувати непогані гроші. Називали суми, які більшість простих українців навіть у руках не тримали – до 18 тисяч гривень.

Експерти вже б’ють на сполох: якщо так триватиме й далі, то зовсім скоро не буде кому їхати за викликом «103». Дзвінки зазвичай надходять в Центр первинної медико-санітарної допомоги Києва. Саме тут катастрофічно не вистачає ліків та обладнання, не кажучи вже про своєчасну та гідну оплату персоналу.

Приміром, оклад лікаря вищої категорії складає до 4000 гривень, тоді як випускникам інститутів слід розраховувати хіба що на мінімалку у 3200 гривень. Цілком логічно, що мало хто захоче не досипати ночами та витрачати свій час на таку роботу.

Тільки в період із січня по березень із «швидкої» столиці звільнилися майже 300 осіб — 67 лікарів та 226 фельдшерів. Тоді як прийшли всього п’ятеро, та й ті поки що перебувають на стажуванні і не володіють всіма необхідними навиками для надання допомоги важким хворим.

В рамках майбутньої медичної реформи планується змінити підхід до системи «103»: консультацію даватимуть телефоном тим, хто «може потерпіти», а на візит лікаря може сподіватися хіба що пацієнт із дуже непростим діагнозом.

Загалом якщо порівняти зарплати медиків в Україні та за кордоном, то стає зрозуміло, чому наші так рвуться до Європи ледве встигнувши закінчити навчання. Приміром, на батьківщині отримують у 10 разів менше, ніж у тій самій Польщі, у 45 разів – ніж у Німеччині, і майже у 100 разів – ніж у США. Даються взнаки і довгі роки перебування в інтернатурі. Молодим фахівцям треба на щось жити, але поки він дочекається тих 4 тисяч на місяць пройде чимало часу.