Історик Грицак про єдину помісну православну церкву: Це багатоходова шахова задачка в трьох вимірах
23.04.2018 13:33

Російська православна церква в Україні не є однорідною: вона розколота, принаймні на три крила. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український історик, професор Ярослав Грицак.

За словами нашого співрозмовника, сприяючи створенню в Україні єдиної помісної православної церкви, Петро Порошенко намагається продемонструвати, що можна бути сучасним українцем, громадянином і віруючим однієї церкви.

«Україна в загрозі у війні з Росією. Російська церква зовсім не нейтральна, якщо м'яко сказати. І тут йдеться найбільше, що це час війни і зброя війни», - додає історик.

В той же час, наголошує експерт, навряд чи це буде можливо, адже є надто багато складнощів, які тяжко подолати в революційно-воєнну добу.

«Я розумію, що це інтерес не тільки Української церкви, це значною мірою інтерес і Константинопольського патріархату. Ми якось собі не уявляємо, що Константинопольський патріархат це може бути останній Константинопольський патріархат взагалі, тому що у Константинопольського патріархату недостатньо монахів, які б могли обрати згідно уставу свого нового патріарха, і тому для Константинопольського патріархату обов'язково має бути питання знайдення якоїсь нової територіальної бази», - пояснює Грицак.

Однією з розв'язок, додає наш співрозмовник, є союз з Росією, з Російською православною церквою, але стосунки з нею особливо зараз важко назвати легкими.

«Російська церква не розуміє мову союзу, вона розуміє мову централістського диктату. Тому, очевидно, патріарх шукає якоїсь розв'язки. Тут стратегічні інтереси політичного класу України і патріархату сходяться», - констатує історик.

Якщо ж відійти від політичного виміру, продовжує Грицак, то сама Російська православна церква в Україні не є однорідною: вона розколота, принаймні на три крила.

«Одно з цих «крил» - «ястреби», які не те що підтримують війну з Україною, але й вважають, що РФ замало робить, щоб воювати з Україною. Друге крило, проукраїнське, яке було за попереднього патріарха. І третє крило опортуністичне, яке буде діяти в залежності від обставин. І в цій ситуації, куди приєднається це третє крило, буде вирішальним. Поки що в цій ситуації вони навряд чи зважаться на якісь радикальний крок, тому що Російська церква передбачає найбільшу автономію, тим більше це крило має лідера, якій не хоче цих кроків робити», - каже аналітик.

Таким чином, констатує Грицак, йдеться про дуже складну багатоходову шахову задачку.

«Причому ця задачка не в двох вимірах, а в трьох: фігур на дошці не на двох гравців, а набагато більше, і ніхто не знає до кінця, хто за якими правилами ходить. Це Гордіїв вузол, а його треба не розв'язувати, а рубати. Чи вистачить у політичного класу України сил розрубати, я не знаю, бачу, що голосування показує, що не вистачає. Чи зважиться на це православна церква — швидше всього, що ні, жодна з цих течій. Так що я вважаю, що це питання все одно колись розв'яжеться. Я майже переконаний, що колись виникне ця церква, бо обставини до цього йдуть. Але чи появиться вона зараз, мені тяжко сказати», - резюмував співрозмовник видання.