Церковне питання. Правозахисник Маринович розповів, чого насправді боїться Московській патріархат
23.04.2018 14:08

Московський патріархат контролював духовність українців, а зараз є реальна загроза того, що частина цього контролю буде втрачена. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український правозахисник, член-засновник Української Хельсинської групи, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович.

Коментуючи наміри Петра Порошенка щодо створення в Україні єдиної помісної православної церкви, наш співрозмовник зазначає наступне: «Свого часу у нашому стародавньому Києві була церква Київська метрополія. Вона була помісною церквою нашої країни. Потім вона розкололася, і ми маємо зараз різні фрагменти. Намагання православних фрагментів об'єднатися в одну помісну православну церкву є абсолютно легітимним, правильним, є давно вже на часі, тому що це б значною мірою укріпило нашу незалежність, відданість своєму типу духовності, тому що той тип духовності, якій нав'язувався нам з боку Московської патріархії, він не відповідає нашому світобаченню, нашому розумінню релігії».

«Мені дуже прикро, що не вистачило голосів. Я розумію, що там має місце сильний політичний вплив. Я розумію, що Московській патріарх страшенно проти цього, і я розумію, чому він проти - тому що це власне за тим страхом і викривається те, що досі Московський патріархат контролював духовність українців, а зараз є реальна загроза того, що частина цього контролю буде втрачена», - додає експерт.

На думку правозахисника, можливо, українським парламентарям вистачить розуму підтримати цю ініціативу.

«Коли я читаю обговорення в соцмережах, дуже активно запускається думка, що це, мовляв, не відповідає статусу держави секулярної, що це втручання держави в релігійну сферу… Нічого подібного. Припустимо, коли греко-католики, римо-католики хотіли, щоб Папа приїхав до України, Папа потребував запрошення з боку голови держави. Звичайно, що в тому випадку було поєднання, Папа мав два статуси: він і голова церкви, і голова держави Ватикан, і там було трохи простіше звертатися за запрошенням. Але все одно ми очікували, що президент піде на зустріч той частині вірних і зробить те, що від нього очікувалось. Так саме тут. В православному світі за тими канонами, що живе патріарх Варфоломій, він ніколи не визнає автокефалію в країні, якщо глава держави цієї країни буде проти цього. Просто є певні правила. Тому звертання президента до патріарха є абсолютно легітимним, правильним. Він тим самим не хоче сказати, що мусять бути негайно православними в Україні, але це правильний крок, і я як греко-католик підтримую цей крок», - зазначає Мирослав Маринович.