Політолог Палій: Тепер офіційно закріпити свою окупацію Донбасу РФ не зможе
15.05.2018 12:22

Можливо, росіяни зараз визначаються, що саме робити з Донбасом. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, історик і публіцист Олександр Палій.

За словами нашого співрозмовника, пауза у перемовинах Москви та Вашингтону щодо Донбасу насправді триває вже давно.

«Наприклад, американці ухвалили рішення по поставки озброєнь в грудні, і у нас до березня кількість обстрілів буда по кілька разів на день, а зараз знов десятками. Очевидно, що це рішення щодо поставок сприяло тимчасовому встановленню миру», - каже політолог.

На думку аналітика, для Росії буде дуже важко відмовитись від принципового діалогу з американцями у всіх сферах, тому цей діалог так чи інакше триватиме.

«У американців і росіян інтереси перетинаються в багатьох сферах, в економічних в тому числі, і адміністрація Трампа зараз висловлює рішучість стосовно продовження економічного тиску на Росію. Тому я думаю, що РФ буде зацікавлена в контактах з американцями, швидше за все. Можливо, вони просто збираються з думками, що робити з цими валізами без ручки — з Кримом та Донбасом, можливо, росіяни зараз визначаються, тому що Донбас об'єктивно з'їдає кілька мільярдів «російських» доларів - на війну, на утримання адміністрацій. І Крим так само. Можливо, в часи нафтового добробуту це булі не такі великі гроші для Росії, а зараз це чималенькі кошти», - каже співрозмовник видання.

«Російську владу не влаштовує те, що Україна визнала Росію агресором, а це означає, що вона не може брати участь в миротворчій місії на Донбасі. Тобто офіційно якось закріпити свою окупацію Донбасу Росія не зможе. Є так звана миротворча місія в Придністров'ї, на яку свого часу погодилася Молдова, тобто фактично російські окупаційні війська там під легітимним статусом залишились. Те ж саме було в Грузії, в Південній Осетії, коли фактично російські окупаційні війська називались формально миротворцями. Те ж саме Росія хотіла і у нас зробити, але закон про особливий статус не дає такої можливості», - додає Олександр Палій.