Економіст Новак розповів, чого ми не помічаємо на фоні повідомлень про збільшення експорту до ЄС
22.05.2018 12:22

За останній рік відбулася парадоксальна ситуація: торгівля з Росією зросла ще більше, ніж з ЄС - на 40%. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

За словами нашого співрозмовника, зараз відбувається збільшення як експорту, так і імпорту української економіки в ЄС.

«Це пояснюється зоною вільної торгівлі, яка працює біля двох років, коли ЄС фактично відкрив свій ринок для українських товарів. Ті виробники, які є конкурентними, цим скористалися. Але структура українського експорту в ЄС - в основному це аграрна продукція і продукти переробки. Там практично немає продукції машинобудування. Тому збільшення експорту в ЄС — це добре, але цей експорт в ЄС не заміщує втрату російського ринку», - констатує аналітик.

За словами експерта, за останній рік відбулася парадоксальна ситуація: торгівля з Росією зросла ще більше, ніж з ЄС - на 40%.

«Це пояснюється тим, що українська влада вже вирішила не гратися у всякі реверси, йдуть прямі поставки енергоносіїв, тому що основна частка імпорту з РФ — це енергоносії, а експорт України в Росію — це в основному продукція машинобудування, критична для самого російського ринку, без якої вони не можуть обійтись, і українську продукцію їм поки немає чим замістити», - пояснює Новак.

«Тому збільшення торгівлі з ЄС — це добре, але бажано ще збагачувати структуру українського експорту, щоб це були не лише аграрна продукція», - додає співрозмовник видання.