Держслужбовець - не рятувальник і не кухар. Чорновіл розповів, чи треба щороку «оглядати» чиновників
21.06.2018 12:58

Щорічний медогляд держслужбовців скасовувати і можна, і треба. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

На думку нашого співрозмовника, скасування щорічного медогляду держслужбовців безперечно має сенс.

«В рамках медичної реформи, коли тебе доведеться мати реальну справу з медициною, я так розумію, якщо ти не на контролі у свого сімейного лікаря, то тобі просто не нададуть безкоштовної вторинної медичної допомоги. Мені здається, що це той самий випадок, коли державних службовців підганяють під загальні рамки, як і всіх інших громадян. І це правильно», - вважає експерт.

«Я взагалі-то вперше в житті почув, що, виявляється, існує таке явище, як щорічний медогляд держслужбовців. Я розумію, що для тих же силовиків це абсолютно обов'язково, для якихось служб по надзвичайним ситуаціям… А ось про держслужбовців не знав. Я сам був народним депутатом 4 скликань. Народний депутат прирівнюється до держслужбовця 1 категорії, це ранг міністра. Але на нас автоматично не поширювалися такі речі. Інша річ, що в ВР був відповідний медпункт, куди депутатів регулярно запрошували прийти перевіритися. Коли не приходив депутат, то його віддзвонювали. Але щоб це було пов'язане з щорічним медоглядом, я такого не знав», - додає політолог.

За словами експерта, медогляд завжди був проблемою, пов'язаною з цілою купою різних складнощів, плюс фінансові витрати, черги в поліклініці тощо.

«Медогляд держслужбовців, наскільки я розумію, забезпечується у відповідних поліклініках, тобто там, де можна забезпечити відсутність витрачання зайвого часу, відповідний сервіс тощо. І якщо держслужбовець відмовлявся проходити такій медогляд, це не тягнуло за собою відсторонення його від виконання обов'язків. Це один з тих моментів, які ми бачили як додаткові привілеї державної служби. Очевидно, що таку норму скасовувати і можна, і треба, адже стан держслужбовця не може нашкодити здоров'ю інших, умовно кажучи, це не рятувальник і не кухар», - додає співрозмовник видання.