Гавриш: Українцям на Параді треба показати нову армію, а не декорації для активізації виборців президента
10.08.2018 12:32

Майже за 5 років війни на сході Україна так і не спромоглася відновити оборонну промисловість, створити нові зразки власної зброї і закупити сучасну зброю. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, професор Степан Гавриш.

За словами нашого співрозмовника, демонстрація військової сили в умовах війни з Росією не є поганим явищем, але проведення військового параду не має бути пов'язано з піаром і спробою підвищити рейтинги глави держави, а також з маніпуляцією громадською свідомістю.

«Майже за 5 років війни на сході Україна так і не спромоглася відновити оборонну промисловість, створити нові зразки власної зброї і закупити сучасну зброю. Ми будемо демонструвати окремі експериментальні зразки зброї. На фронті на 98% воює зброя старих радянських запасів, ресурс якої вже давно вичерпаний, яка складно ремонтується, до якої не дістає боєприпасів, і яка фактично не є ефективною в сучасних умовах», - каже експерт.

«В той же час, наш ключовий ворог - РФ - провів глибоку технічну, технологічну, професійну модернізацію своїх ЗС і адаптував їх до умов сучасної війни, особливо на таких стратегічних фронтах, як український, сирійський, включаючи найсучасніші гібридні способи воєнного проникнення. Мається на увазі кіберзброя, використання соціальних мереж як інструментів, які включаються в оперативні плані Генштабу», - додає Гавриш.

Свідченням цього, констатує політик, є глибоке розслідування, яке провела ціла низка міжнародних і українських організацій щодо Іловайського котла.

«Ми до цього часу не маємо чіткої інформації про ситуацію. Але в реальності там було не більше 2 тисяч українських вояків, озброєних стрілецькою зброєю, які не мали фактично сучасної системи зв'язку і багато інших речей. Ми розуміємо, що в тих умовах, які сталися в Дебальцево, Іловайську, інші поразки, які були нанесені ЗСУ, ми мали би сьогодні провести на Хрещатик нову українську армію, не декорації, які спеціально готуються для активізації виборців президента, а суто професійних воїнів, які реально б показали здобутки української промисловості», - каже співрозмовник видання.

За словами експерта, українці не розуміють стратегії оборони країни на найближчий період часу.

«В чому її суть? Очевидно, що ми за цей період часу мали готовити оперативно-тактичні комплекси з дальністю враження 500 км для того, щоб подібна система могла б стримувати ворога, якій би розумів, що у випадку поширення агресії нанесення ударів буде і по його території. Щоб громадяни ворога розуміли це і протестувати проти війни. Ми також до цього часу не змінили концепцію оборони, щоб унеможливити використання РФ повітряних збройних сил», - каже Гавриш.

«В умовах, коли українська влада дискредитувала добровольчий рух в Україні та воює сьогодні з добробатами, на Хрещатик прийдуть чиновники, мобілізовані громадяни для масовки і чисто зіваки. Я не думаю, що українці сьогодні готові вийти і єднатися навколо ЗСУ як ключового щита національної безпеки, які перебувають під постійними важкими ударами бойовиків. Зачистити окуповані території від бойовиків практично неможливо за тієї стратегії, що сьогодні існує у української політичної влади, яка перетворила військових на політиків, які виконують сьогодні політичні завдання, а не воєнну стратегію», - додає наш співрозмовник.