Рейтинг Гриценка почав «здуватися»
10.08.2018 12:38

Лідер «Громадянської позиції», колишній міністр оборони Анатолій Гриценко ризикує втретє стати «непрохідним» на майбутніх виборах. Надуті президентські рейтинги політика різко пішли на спад, а свіжа соціологія говорить, що настрої українців змінилися не на користь Анатолія Степановича.

Згідно з останніми дослідженнями, рейтинг Гриценка, який донині міцно тримався за друге місце і був рекордним для політичної кар’єри колишнього міністра – почав «випаровуватися». Станом на серпень він знизився до 10,7%, а ще в червні був 11,7%.

Лідера «Громадської позиції» майже наздогнали Юрій Бойко з 8,9%, Олег Ляшко з 8,5% та Петро Порошенко – 8,3%. Навіть шоумен Володимир Зеленський та співак Святослав Вакарчук дихають у спину Анатолію Гриценку. Водночас, відповідно до даних соціологічної групи «Рейтинг», беззаперечним лідером залишається Юлія Тимошенко. За неї готові проголосувати 17,7% українців, які візьмуть участь у голосуванні та вже визначилися з вибором.

Таким чином, з лідерів колишній міністр оборони перетворився на одного із багатьох, хто претендує на друге місце в рейтингу електоральних настроїв.

Експерти наголошують, що це лише початок краху проекту під оманливою назвою «Нове обличчя Анатолій Гриценко». Адже лідер «Громадянської позиції» програє іншим кандидатам за багатьма пунктами.

По-перше, маніпуляції Гриценка щодо позиціювання себе, як «нового політика», вичерпали себе. Виборці пам’ятають, що у 2005 році Гриценко був призначений міністром оборони.

По-друге, українці не мають чіткого розуміння програми Анатолія Степановича. По-третє, відсутність розробленої стратегії та налагодженої партійної структури в команді Гриценка створюють неабиякі виборчі ризики для нього. Тим паче, в ЗМІ вже лунають негативні меседжі, серед яких найголовніші це: «розвал армії», «тіньові схеми Гриценка з відчуженням майна Міноборони», «зв’язки з Росією», «фінансування президентської кампанії «Сбербанком» РФ» тощо.

Як бачимо, політичне минуле екс-міністра оборони, який здебільшого сприймається людьми як руйнівник армії, підриває його електоральний потенціал. І це при тому, що його афери з розбазарювання майна Міноборони тільки потроху почали випливати в ЗМІ. А якщо до цього, окрім журналістів, активно долучиться ще й Генпрокуратура, то рейтинг Анатолія Гриценка взагалі скотиться до нуля.

До речі, саме через багатообіцяючі старти і провальні фініші екс-міністра називають "першим непрохідним". Політик двічі балотувався в президенти і двічі зазнавав нищівної поразки.

Зокрема, на виборах 2010 року лідер «Громадської позиції» набрав всього 1,2% голосів. Через чотири роки його результат був вже вищим, але мізерним на загальному фоні – лише 5,48%. Тоді Гриценка випередили Петро Порошенко, Юлія Тимошенко та Олег Ляшко.

Та як би там не було, Анатолій Гриценко не втрачав надію дістатися до владного крісла і взяв участь у парламентських виборах. Однак, його партія провалилася, набравши лише 3%, у той час як для проходу у Верховну Раду необхідно було 5%. Гриценко знову опинився за бортом.

Наразі його політичні амбіції не вщухли, але вже можна констатувати факт – рейтинг екс-міністра оборони почав стабільно падати.