Кушнірук: Новий транш від МВФ під загрозою з двох причин
15.08.2018 14:32

Вирішити питання секвестру бюджету може виявитися навіть складніше, ніж підвищити тарифи на газ. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

На думку нашого співрозмовника, 100%-ї впевненості у тому, що Україна восени отримає черговий транш від МВФ, немає.

«2 питання, які були, так і залишаються відкритими: це питання тарифів на газ і це питання секвестру бюджету, бо у нас був завішений прогноз доходів, і в результаті завищені показники видатків. Зараз у нас немає іншого виходу, як скоротити і прогноз доходів, і відповідно витрати зменшити. А це, повірте, може виявитися навіть складніше, ніж підвищити тарифи на газ, тому що тарифи — це повністю відповідальність уряду, а питання секвестру бюджету потрібно проводити через парламент, і там це не зустрінуть з оплесками, тому що там за кожною статтею видатків є інтереси якихось осіб, і вони будуть робити все, щоб ці видатки не скорочувати. Тому я не так оптимістично налаштований на цю місію МВФ», - каже аналітик.

Що стосується тарифів, то, на думку експерта, навколо цього питання компроміси можливі.

«Це питання можуть розтягнути на 2 етапи — щоб в цьому році було підвищено на 30%, а після закінчення опалювального сезону ще на 30%. Я не готовий обговорювати, які версію оберуть, але теоретично якісь поступки можливі. Але, знов-такі, вони не будуть якимось визначальними. Все рівно приводити у відповідність з підходом ціни на гає і для населення, і для промислових підприємств необхідно. Причому це потрібно не МВФ, це потрібно Україні. Ми мусимо витрачати 70 млрд на субсидії і 2 млрд на енергозбереження, а будемо витрачати по 20-30 млрд на енергозбереження, тоді і субсидії будуть значно менше», - додає співрозмовник видання.