Чайка про зміни до правопису: Сумніваюсь, що це дуже вплине на суржикоязичних
04.09.2018 12:34

Якість мови — це в першу чергу освіта і культура, а в другу чергу — правопис і середовище. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український журналіст, ведучий політичного ток-шоу «5 копійок» Роман Чайка.

Коментуючи намір Української національної комісії з питань правопису ввести зміни до правопису, який не змінювався з 1990 року, співрозмовник видання зазначає наступне: «Сумніваюсь, що метою правопису є розрив між українською і російською, бо він і так є тектонічний. З найближчих лінгвістичних груп для нас є білоруська і польська мова, а російська далеко позаду, як гібрид староболгарської і старослов'янської, чи староукраїнської, хто як хоче називає. 90% з тих слів, які я бачив пропонуються по-інакшому писати, мають абсолютну логіку і відповідають тим стандартам, які були в українській мові до того, як великий лінгвіст Сталін і його посіпаки взялися уніфікувати українську мову, коли купа слів були просто калькою з російської. Мені досі ріже вухо велика кількість перероблених слів, які увійшли у вжиток з російської мови».

Роман Чайка звертає увагу на те, що українці не перші, хто намагаються «вичистити» свою мову.

«Абсолютно подібний досвід пройшли свого часу хорвати щодо сербської, бо серби виконували в Югославії приблизно таку ж роль, як москалі у “совку”. Абсолютне подібний досвід пройшли чехи після “онімеччиння”, словаки від “омад'ярення”. Так що ми в цьому випадку не є первинними. Але, як і будь-які речі, вони у вжитку надчутливі, тим більше в Україні, де більше половини населення говорить взагалі незрозуміло чим. Хтось це називає суржиком, я це називаю засмічений варіант комунікації, тому що він не відповідає жодним стандартам жодної мови. Послухайте середовище хоча б Києва чи великих міст — це ж на голову не налазить», - каже журналіст.

«Сумніваюсь, що правопис дуже вплине на суржико-язичних, тому що якість мови — це в першу чергу освіта і культура, а в другу чергу — правопис і середовище», - додає Чайка.