Політолог Таран про заробітчан у РФ: Сьогодні це не зовсім зручна тема для українського політикуму
12.09.2018 12:46

Україна повернеться до питання мігрантів, коли буде очевидно, що існує ризик для безпеки. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політолог Сергій Таран.

Коментуючи інформацію про те, що українські заробітчани стали частіше їздити в РФ, наш співрозмовник зазначає наступне: «По-перше, ще до війні більше 2 млн українців працювало на території РФ. Після того, як почалась війна, їх стало менше, але все одно ми говоримо навіть не про сотні тисяч, а про 2 млн. Тому я передбачаю, що багато з них, на жаль, залишається працювати на території РФ. Пов'язане це винятково з причинами трудової міграції. Це не питання політичне, це не біженці, це люди, які шукають там роботу і вважають, що там робота є краще. Я не думаю, що їхня кількість збільшується, але це дає підстави Росії заявляти, що українці їдуть з України в Росію».

«У нас є свобода пересування і кожний обирає свій напрямок, але коли йде війна і є країна-агресор, тут може бути інша історія. На мою думку, це питання можна було б посилити і запровадити більш жорсткий контроль, наприклад, запровадивши візовий режим чи інші можливості для контрою тих, хто приїжджає-виїжджає, але це не зовсім зручна тема для українського політикуму, для всіх політичних сил напередодні виборчої кампанії, тому що це буде складно, бо 2 млн людей треба щось пояснити», - додає аналітик.

За словами експерта, Україна повертатиметься до цього питання, «коли буде очевидно, що це є ризик для безпеки».

«Хоча на сьогодні, на превеликий жаль, ще будуть залишатися українці, які перебуватимуть на території РФ і робитимуть вигляд, що війни немає», - каже Сергій Таран.