Буде щось страшне: економіст Кушнірук пояснив, що станеться, якщо не чіпати ціни на газ
13.09.2018 12:46

Уряд робитиме все для того, щоб стрімкого підвищення цін на газ для населення не було. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

За словами нашого співрозмовника, інформація про підвищення цін на газ для населення поки що є неофіційною і ніким не підтверджена.

«Уряд дійсно зараз розглядає це питання. Те, що підвищувати прийдеться, це факт. Питання — на скільки? Максимальне підвищення може становити десь 65% - до 11 тис. за тисячу кубів. На якій цифрі зупиняться — це буде питання компромісу з МВФ. Поки що МВФ вимагав підвищити до єдиного тарифу. І саме мова йде про це. Ні про які 23% мови поки що не йшлося», - пояснює аналітик.

«МВФ вимагав, щоб ціна була єдина, щоб з ПДВ вона складала стільки же, скільки і для комерційного сектору. Тут може бути гра — можуть цифру називати без ПДВ, і вона буде виглядати меншою, хоча насправді вона буде саме такою з урахуванням ПДВ. Уряд, безперечно, буде робити все для того, щоб такого стрімкого підвищення не було. Але це залежить від пошуку компромісу з МВФ — на скільки і на яких умовах вони готові домовитися, щоб це підвищення було в 2 етапи», - додає економіст.

Борис Кушнірук не виключає того, що буде ухвалене рішення, згідно з яким з початку опалювального сезону ціна на газ підвищиться на 23%, умовно, з тим, щоб по завершенню опалювального сезону відбулося підвищення до єдиної ціни.

«Варіантів у уряду практично немає, тому що якщо він не погоджується, то це гарантовано викличе стрибок долара по відношенню до гривні, гривня почне суттєво знецінюватися. Причому тут буде грати не так ситуація сьогоднішня з точки зору платіжного балансу, резервів, а з точки зору очікування, бо всі будуть тоді розуміти, що якщо співпраця з МВФ припиняється, то це означає, що наступного року нам розраховувати немає на кого. А нам потрібно за 2019-2020 рр. повернути більше 2 млрд дол. кредиторам. І зрозуміло, що у уряду не буде коштів, щоб це робити, бо він не знайде перефінансування на зовнішніх ринках», - каже експерт.

Це, додає співрозмовник видання, означатиме, що дефолт неминучій.

«А якщо дефолт неминучий, то зрозуміло, що гривня дуже суттєво знеціниться. А якщо гривня знеціниться, то і інфляція теж буде дуже суттєвою. І вона буде значно більшою, ніж та, яка буде внаслідок підвищення тарифів на газ та опалення. Якщо підскочать ціни, то в цьому випадку постраждають найбідніші верстви населення. Тому у уряду, по великому рахунку, вибору немає. Він буде змушений прийняти рішення. Питання в тому, чи зможе він домовитися на менш жорсткі умови, ніж зразу підвищення тарифів на газ і опалення з початку опалювального сезону. Я не впевнений, що все обійдеться малою кров'ю», - констатує Кушнірук.