Бюджет-2019 реалістичний, але… Політолог Палій розповів, які моменти варто було б підкоригувати
17.10.2018 14:08

Бюджет-2019 - це бюджет, якій буде забезпечувати поступове зростання економіки України. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, історик і публіцист Олександр Палій.

На думку нашого співрозмовника, бюджет-2019 - це бюджет, якій буде забезпечувати поступове зростання економіки.

«Проект бюджету-2019 відрізняється від нинішнього тим, що зростання ВВП - ми бачимо цього року на 3,5 % - вже є за даними МВФ, ну і ця тенденція збережеться. Є підвищення середньої зарплати з 3700 до 4200, тобто це біля 15%. Інфляція буде менш ніж 10% за цей рік, швидше за все, ну і за наступний теж», - аналізує експерт.

Олександр Палій також звертає увагу на те, що Україні доведеться віддавати дуже багато боргів.

«Попередні уряди Тимошенко і Азарова набрали безліч боргів. Якщо б не боргове навантаження, яке зроблено зараз на країну, звичайно, було б незрівнянно легше, тому що зараз по боргах йде мова про те, що третину всіх бюджетних надходжень на той рік передбачено, що їх треба виплатити по внутрішніх і по зовнішніх боргах — там більше 400 млрд грн, дуже великі обсяги», - каже співрозмовник видання.

«Йде методичне поступово стале фінансування Збройних сил. І що доволі обнадійливо: адміністративні витрати на центральні органі влади демонстративно зменшуються — і на ВР, і на уряд, і на державні управління справами майже до 15%. Тобто дуже рідко якій уряд скорочував ці витрати, як правило, вони постійно збільшувались», - додає Палій.

Також, за словами експерта, передбачено замало витрат на кредити для дрібного бізнесу.

«Але це можна перекрити за рахунок позичок, що може здійснювати Світовий банк тощо, коли вони вже фінансують за наслідками, після того як МВФ прийме своє рішення. Чесно кажучи, нам було б дуже корисно для економіки мільярдів до 10 роздати дрібними мікрокредитами під відсоток, трохи вище рівня інфляції, для тих невеличких кредитів, які можуть рухати країну вперед», - впевнений аналітик.

На думку експерта, цей бюджет більш-менш реалістичний.

«Можна говорити, що на це чи на те не вистачить, але у нас зараз йде 20% від консолідованого бюджету, тобто від державного бюджету і від місцевих бюджетів, на освіту. Це величезні витрати. Наприклад, є країни організації економічного і соціального розвитку, і у них на освіту витрачається трошки більше 8% від консолідованого бюджету, а у нас 20%, адже у нас все утриманні шкіл практично йде за рахунок державного і місцевих бюджетів», - додає наш співрозмовник.