Павловський: Підняти ціни на газ, щоб не було дефолту - те ж саме, що підняти ціни на харчі, щоб не було голоду
22.10.2018 13:09

Уряд України своїми ж руками знищує середній клас, на якому трималася вся економічна стабілізація. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

За словами нашого співрозмовника, заява Гройсмана - це блюзнірство і знущання над українцями.

«Гройсман каже: “Та нічого страшного, ви ж субсидії отримуєте”. Хто отримує, той не помітить, а хто ні, той відчує», - зауважує експерт, - «З іншого боку, можна сказати, що це добиває залишки середнього класу в Україні. Тобто буде купа людей, яка зараз буде сягати 70%, що сидять на субсидії, 1-2% надбагатих — олігархи і ти, хто їх обслуговує, і ті залишки середнього класу, які за всіх будуть платити, бо олігархи, як правило, податків не платять, тому що вони користуються офшорними схемами, а платить середній клас, на якому і трималась вся економічна стабілізація. А уряд його своїми руками просто знищує. Ось в чому питання».

На думку нашого співрозмовника, те, що уряд заявляє, що ми підняли ціни на газ, щоб не було дефолту, кризи і таке інше, - це те ж саме, як сказати, що ми вам підняли ціни на харчі, щоб не було голоду.

«Боротися з голодом шляхом підняття цін на харчі - це те ж саме, що зараз відбувається з газом, якщо проводити аналогії», - вважає експерт.

У даному випадку, продовжує наш співрозмовник, можна виявити просту арифметику від влади.

«Мінімальна пенсія зараз 1434 грн, а ціну на газ зробили 8550 грн, тобто виходять не співставні речі. Просто задачка: скільки пенсіонерів дотягне до весни? Ось такі вже цинічні жарти в соцмережах гуляють, і в цьому є гірка доля істини, що пенсіонерам буде дуже важко виживати зиму», - зазначає Павловський.

«І ви зверніть увагу, що буквально за день до підвищення цін на газ на 23% було прийнято закон про банкрутство фізичних осіб, який відміняє мораторій на вилучення майна в українських родин за борги, в тому числі і комунальні, і по кредитам. Тобто шлях до того, щоб забирати квартири у людей за комунальні борги, повністю відкрито. І це відбувається на фоні зростання цін на газ і нових непідйомних тарифів", - додає наш співрозмовник.