Правозахисник Чемерис розповів, що б відібрали у України у разі повернення смертної кари
15.11.2018 12:10

Якщо людина отримала якийсь термін, то, в принципі, її можна повернути до соціального життя, а коли людина загинула, то її вже не повернути. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

Коментуючи нещодавню заяву Іллі Киви щодо необхідності повернення смертної кари для державних чиновників, наш співрозмовник зазначає наступне: «По-перше, у нас є Конституція, і КС вказав у своєму рішенні, що в Конституції у нас записано право на життя, що смертна кара неконституційна. По-друге, якщо б була раптом введена смертна кара, Україна була б виключена з Ради Європи, тому що скасування смертної кари є загальною умовою для вступу до Ради Європи. У всіх європейських країнах немає смертної кари».

За словами правозахисника, будь-яка людина, особливо політик, якій хоче заробити собі якісь електоральні бали, не має права віднімати у людини життя.

«Тут можна довго говорити, можна говорити про те, що ми маємо дуже багато прикладів, які були в Україні, у тому числі так звана «справа Ткача». Було таке і в інших країнах, коли людей страчували. Але якщо людина отримала якийсь термін, то, в принципі, її можна повернути до соціального життя, а коли людина загинула, то її вже не повернути», - додає співрозмовник видання.