Цибулько: Українці-заробітчани добре адаптуються до правил нового середовища, але у себе вдома щось міняти не поспішають
15.11.2018 12:34

Українці у Польщі працюють в кілька разів продуктивніше, ніж на території України. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог Володимир Цибулько.

За словами нашого співрозмовника, коли українець потрапляє в середовище з іншою культурою, він приймає правила тієї субкультури і навіть пробує їх модернізувати під себе, аби зайняти у новому середовищі відповідне місце у ієрархії.

«Українці дуже добре адаптуються до правил нового середовища, і в рамках нових правил діють доволі успішно. Але змінити правила у себе вдома не поспішають, бо це зачіпляє великі прошарки і різні групи впливу, які не воліють ставати драйверами змін, бо не хочуть сваритися з ближнім. Існує такій своєрідний кровообіг в природі: даючи хабара, людина знає, що хтось їй щось принесе і буде давати. Це такій місцевий етикет. І оскільки він влаштовує великі групи населення, то проти нього радикально і не обурюються», - каже експерт.

Що стосується масштабів трудової міграції, у якій задіяні українці, то Цибулько зазначає наступне: «По-перше, люди отримати певні можливості, і вони хочуть використати їх ще й для порівняння реалій, щоб розуміти, що таке Європа, як вона живе, на яких принципах, чому вона така приваблива».

По-друге, додає співрозмовник видання, українці у Польщі працюють в кілька разів продуктивніше, ніж на території України.

«Це питання організації праці на території України, бо ті самі гроші можна заробляти в України, не виїжджаючи з дому, за умови правильної організації праці. Все упирається у корпоративну культуру», - каже Володимир Цибулько.