Економіст Кушнірук розповів, хто в Україні може відправити міського голову у відставку
16.11.2018 13:32

Відповідальність за тепло в оселях громадян несе міська влада. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

Коментуючи інформацію про те, що прем'єр-міністр України Володимир Гройсман ініціює відставки деяких мерів за зрив опалювального сезону, наш співрозмовник зазначає наступне: «Голова уряду не має технологічної можливості взагалі щось ініціювати з мерами, це абсолютно незалежна частина суспільства, тобто фактично відправити міського голову у відставку можуть лише депутати, або якщо є рішення суду».

За словами аналітика, відповідальність за тепло в оселях громадян несе міська влада.

«На жаль, у нас вдавалося постійно звинувачувати центральну владу — немає тепла десь, то Київ винний. Вибачте, у чому Київ винний, якщо ви не можете налагодити систему в тому числі і тієї структури, яка буде забезпечувати теплом, і потім ті кошти не красти, а розраховуватися? З Києву цю проблему вирішити неможливо. Ніхто замість міської влади не може визначити, яка модель теплозабезпечення буде у міста. І якщо у місті не робиться нічого, щоб зробити її ефективною і дешевою, то, вибачте, з Києва нічого не зробиш», - впевнений Кушнірук.

«У Кривому Розі вартість тепла вдвічі вище, ніж по Україні. Виходить, що це ще й «подарунок» покривається потім за рахунок субсидій з держбюджету, тобто ми фінансуємо те, що у Кривому Розі протягом всіх років є абсурдне теплозабезпечення. Київ же не може змусити міську владу поміняти цю систему. Чому у Кривому Розі таке дороге тепло? Тому що там ще з радянських часів протяжність 140 км, в результаті система теплопостачання вкрай неефективна. І весь цей «подарунок» перекривається за рахунок державного бюджету», - додає експерт.

Наш співрозмовник звертає увагу на те, що НАК «Нафтогаз» звинувачують у тому, що він відмовляється постачати газ тим теплокомуненерго, які не розраховуються за газ.

«Вибачте, а хто відповідає за функціонування теплопостачання? Міська влада. Якщо вона не може забезпечити систему, яка була б ефективною і забезпечувала б розрахунки, причому при системі субсидій, то це означає лише одне - що міська вдала зацікавлена у збереженні тієї моделі», - зазначає аналітик.

«Йде гра політичного популізму, при тому, що насправді очевидно, що за те має відповідати міська влада. Київ може допомогти з інвестором, з розбудовою іншої моделі теплозабезпечення, але замінити міську владу неможливо», - резюмує Кушнірук.