Генерал Лопата про збори резервістів: Тут немає нічого такого, що б могло заставити наш народ тремтіти
03.12.2018 12:34

Мобілізаційну роботу треба проводити системно, адже водночас не можна призвати всіх резервістів. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів український військовий діяч, генерал-полковник Анатолій Лопата.

Коментуючи інформацію про те, що з 3 грудня в ЗСУ починається цикл масштабних заходів пов’язаних зі зборами резервістів та військовозобов'язаних, наш співрозмовник зазначає наступне: «Згідно з законом про оборону за ці питання відповідає міністр оборони в той період, коли є воєнний стан і коли його немає. Генеральний штаб планує роботу, пов’язану з мобілізаційною підготовкою заздалегідь - є війна, немає, але мобілізаційна робота ведеться завжди. Звичайно, воєнний стан у 10 областях підтягнув діяльність всіх обласних центрів і адміністрацій у всій Україні з огляду на те, що треба щось робити для того, щоб не бути застигнутими зненацька, якщо агресія відбудеться у повному масштабі».

Таким чином, за словами експерта, у даному випадку «немає нічого такого, що б могло заставити наш народ тремтіти».

«Погано, що за багато років нашого з вами буття, десь, мабуть останніх років 10, всю мобілізаційну роботу було згорнуто, а діяльність військоматів сплюндровано. Мобілізаційна робота мала бути системною: водночас не можна призвати всіх резервістів, тому їх розбивають за часом. Сьогодні в областях, де запроваджений військовий стан, проводиться робота, пов’язана з підготовкою територіальних підрозділів. Що це означає? Вони сьогодні проводять збори тих резервістів, які йдуть на поповнення підрозділів територіальної оборони. Відпрацьовують ті завдання, які повинні бути їм відомі, і вони повинні знати, хто куди, в яку частину, на яку техніку, зброю підготовлений, і бути готовими до виконання військовослужбовцем професіональних обов'язків», - додає Анатолій Лопата.