Військовий експерт Козій розповів, від яких планів щодо України РФ точно не відмовилась
05.12.2018 12:22

Якщо Путін каже, що у нього немає планів щодо військового вторгнення, то тоді можна заявляти, що немає Збройних сил РФ. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA повідомив військовий експерт Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Ігор Козій.

За словами нашого співрозмовника, Росія не відмовилась від своїх політичних цілей: вона і надалі намагатиметься з'єднати Крим з Ростовською областю та розглядатиме можливість відрізання України від Чорного моря.

«Взаємини між Україною і Росії регламентувалися певними законодавчими актами, в тому числі і міжнародними актами, які РФ підписала з Україною на двосторонньому рівні. Що б там не намагався довести Путін, сьогодні однозначно РФ є агресором. Якщо ми візьмемо угоду про внутрішнє море, ясно, що військові кораблі ВМС і торговельні кораблі, які йдуть у порти РФ і України, повинні проходити спокійно, тому що це, за двосторонніми договорами між РФ і Україною, внутрішнє море. Але після анексії Криму Росія хоче також зробити виключно своїм Азовське море, залишивши Україні ніщо», - пояснює експерт.

За словами аналітика, воєнний стан - це цілком адекватна реакція України на агресію з боку РФ, але він співпадає з певними політичними процесами всередині країни.

«Це дає можливість підозрювати, включаючи президента України, в певній непослідовності щодо внутрішньополітичних процесів. Це питання було вирішено у ВР ви знаєте, яким чином - у 10 областях був введений воєнний стан. Далі Україна повинна денонсувати цей договір, і фактично це море має бути розмежоване за міжнародним морським правом», - додає Козій.

Що стосується інформації щодо намірів РФ щодо Бердянська і Маріуполя, то, за словами співрозмовника видання, це питання стояло на порядку денному тривалий час.

«І що б Путін ні казав, є закриті документи, які давним-давно відпрацьовані у Генеральному штабі РФ, які мають різні варіанти операцій. Ясно, що цей документ в залежності від ситуації буде витягнуто і впроваджено, тому що головне оперативне управління Генерального штабу - це серйозний і потужний орган, якій своєчасно відпрацьовує всі документи, які необхідні для планування. Тому, відверто кажучи, це заява, яку не перевіриш», - каже експерт.