Зміни в соціології: Порошенко перемістився на друге місце
06.12.2018 22:53

Дослідження «Актуальні настрої громадян України», яке проводилося фондом «Українська політика», яскраво демонструє цікаві факти та тенденції, які склалися в уявлені українського суспільства стосовно насущних тем, що їх турбують, в світлі останніх політичних подій.

Зокрема в соціології йдеться про те, що якби президентські вибори відбулися у найближчу неділю, то можливі результати відрізнялися б від тих, про які говорили раніше, повідомляє Іnformator.news.

Основною змінною стала боротьба за другу та третю сходинки президентської гонки. Третє місце зайняв би лідер Радикальної Партії Олег Ляшко, рейтинг якого впевнено зростає.

Згідно результатів дослідження він майже досяг другої позначки, отримавши 8,5%, що всього на декілька сотих менше чим у діючого Президента Петра Порошенка, 8,9% відповідно. Це можна назвати найбільшим проривом, який відбувся за останній час у діючій системі координат майбутніх президентських виборів.

За перше місце, а саме Юлію Тимшенко, віддали б свої голоси 10,3% респондентів, що не можна назвати великим відривом від переслідувачів. У свою чергу на четверте місце опустився комік Володомир Зеленський, з результатом – 7,4%. Зміни по інших кандидатурах незначні, окрім ситуації довкола Святослава Вакарчука, якому прогнозували тріумфальну участь у виборчій компанії, за нього віддали б свої голоси 3,9%/4,0% виборців.

Також в аналітичній доповіді наголошується, що прогнози скептиків стосовно потенційної явки на президентських виборах, не виправдовуються. 48,8% респондентів зазначили, що точно братимуть участь в виборах, 20,9% – скоріш за все візьмуть участь. В документі відмічаєтсья, що такий показник активності є значно вищим за середньоєвропейський рівень, що дозволяє говорити про велике бажання українських громадян досягнути політичних змін в суспільстві.

* Всеукраїнське соціологічне дослідження, вибірка – 4512 респондентів у віці від 18 років. Дослідження проводилося в 16 обласних центрах, 4 великих містах, 14 містечках, 17 селищах та 26 сільських населених пунктах у всіх областях України, за виключенням непідконтрольних територій Донбасу та Криму. Похибка по вибірці становить 2,5%.