Полторак: Українські моряки врятували державу від повномасштабної війни с Росією
07.12.2018 09:47

Міністр оборони України Степан Полторак заявив, що якби українські моряки відкрили б вогонь по російських військових у Керченській протоці, то РФ почала би повномасштабну війну проти України.

В ефірі телеканалу Прямий міністр сказав, що Росія чекала і готувала цю провокацію, пише НВ.

"З тих перехватів, які ми бачимо, з перемовин, які велись між кораблями ФСБ Росії і Чорноморського флоту та нашими моряками, де вони ображали, де вони нахабно себе вели, де вони в кінці кінців застосували зброю, – тільки витримка спасла ситуацію від широкомасштабної агресії", - зазначив він.

Нагадаємо, вранці 25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили агресивні дії проти трьох кораблів ВМС ЗС України під час їх переходу з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. В результаті тарана прикордонного корабля РФ був пошкоджений буксир ВМС України.

У Федеральній службі безпеки РФ звинуватили українську сторону в "небезпечних маневрах" під час заходу в "закриту акваторію територіального моря РФ". Україна відкидає ці звинувачення, заявляючи, що судна діяли в межах закону.

В цей же день українські кораблі були обстріляні і захоплені російським спецназом. В результаті зіткнення з прикордонними силами ФСБ РФ в Керченській протоці поранення отримали шість українських моряків. Зараз в окупованому Криму "судять" 24 українських моряків.

Реконструкція подій в Керченській протоці

26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану в областях, що межують з РФ, розташованих уздовж придністровської ділянки українсько-молдовського кордону, вздовж узбережжя Чорного і Азовського морів.