Політолог Даниленко про резонансне голосування в ООН: Україна формує навколо себе пул надійних союзників
20.12.2018 12:58

Мілітарна складова в політиці держав світу набуває нового значення. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів керівник Громадської організації «Українська рада з міжнародних відносин» Сергій Даниленко.

Коментуючи інформацію про те, що Білорусь виступила проти резолюції ООН по Криму, наш співрозмовник зазначає наступне: «Це голосування окреслило нову проблему в світі - проблему нарощування озброєнь. Це відбувається на тому фоні, що договір про обмеження ракет середньої і близької дальності, який був підписаний між США та СРСР у 1987 році, втрачає свою силу. І схоже, що дві держави виходять з нього. На цьому тлі питання нарощування звичайного озброєння для кожної країни світу актуалізується, і це є небезпечним».

В той же час експерт зосереджує увагу на поведінці країн колишнього СРСР.

«Позитивно виглядає те, що Казахстан і Киргизстан не підтримали Росію. Тож політико-дипломатичне загострення в зв'язку з цим голосуванням вийшло на новий рівень. Як на мене, вперше так ставиться питання про небезпеку мілітаризації з таким ядерним присмаком, бо ми знаємо, що в Криму точно є ті види зброї, які можуть нести ядерні заряди. Так от вперше ставиться питання про ризик мілітаризації акваторії двох морів, які межують або є частиною Європейського континенту. Ось тому так багато країн утрималися від голосування, бо це питання є вкрай важливим. Це свідчить про те, що мілітарна складова в політиці держав світу набуває нового значення, тому вони підходять обережно до нього, щоб відкрити для себе коридор, якій дасть їм можливість озброюватися і не озиратися потім на те, що вони голосували як миротворці», - каже аналітик.

За словами експерта, варто звернути увагу на те, з якою динамікою кілька десятків країн підписалися і разом з Україною виступили з проектом резолюції.

«Це для мене теж особливий акцент — що Україна формує навколо себе пул надійних союзників. Вона виступила не тільки з традиційними союзниками, як США, але до розробки проекту приєдналася низка країн», - каже аналітик.

Щодо того, що Білорусь в публічній сфері висловлюється на підтримку України, але в міжнародних організаціях традиційно не підтримує, то, за словами експерта, тут немає нічого надзвичайного і нового.

«Ми іншого і не можемо чекати від Мінську, якій перебуває у союзній державі з РФ», - додає Даниленко.