Політолог про курс на вступ в ЄС і НАТО: Зміни до Конституції можуть бути проголосовані вже в лютому-березні
11.01.2019 13:21

Велика кількість українських громадян розуміє, звідки насправді виходить загроза і як цій загрозі протидіяти. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів кандидат політичних наук, політичний експерт, журналіст Євген Магда.

Коментуючи заяву Петра Порошенка про те, що зміни до Конституції про курс на вступ України в ЄС і НАТО будуть прийняті Верховною Радою до президентських виборів, наш співрозмовник зазначає наступне: «По-перше, відповідні зміни до Конституції можуть бути проголосовані в лютому-березні 2019 року. В першому читанні це вже проголосовано, було понад 300 голосів, тому логічно очікувати, що буде й зараз».

За словами експерта, НАТО - це найефективніший на сьогодні військово-політичний блок, тому його стандарти для нас є вагомими і цікавими.

«11 батальйонів ВСУ вже пройшли підготовку за програмами НАТО, і, за словами президента, до 2020 року всі Збройні сили перейдуть на натовські стандарти», - додає аналітик.

Також Магда звертає увагу на те, що існує 4 трастових фонди НАТО, які допомагають Україні в питаннях логістики.

«Тобто співпраця з Північноатлантичним альянсом формалізована ще в 1997 році. Хартія про особливе партнерство між Україною і НАТО триває і до цього часу», - каже співрозмовник видання.

«У даному випадку сигнал для будь-якої влади полягає у тому, що вона не зможе розвернути Україну до Росії. І я думаю, що це не тільки зміни до Конституції. Зміни до Конституції - це формалізація цього сигналу. Але це суспільні настрої. Хоча на сьогодні немає твердої більшості бажаючих підтримати вступ України до НАТО (є більшість в питанні вступу України до ЄС), але попри це достатньо велика кількість українських громадян розуміють, звідки їм виходить загроза і як цій загрозі потрібно протидіяти», - додає політолог.