Політолог: Референдум - це дуже небезпечний інструмент у політичному житті, і Британія це довела
16.01.2019 12:34

Ми зараз спостерігаємо урядову кризу в Британії, і для України це не найкраща ситуація. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів керівник Громадської організації «Українська рада з міжнародних відносин» Сергій Даниленко.

За словами нашого співрозмовника, на сьогоднішні день жодний політик та жодний оглядач не готовий сказати, як надалі буде діяти британський уряд і парламент у ситуації з провалом Brexit.

«Але те, що ми зараз спостерігаємо урядову кризу у Британії, це напевне. І для України це не краща ситуація, для України це певний цугцванг, тому що і вихід Британії з ЄС - це не на користь Україні. Водночас криза у британському уряді, в державі, яка є союзником України, також не є корисною для наших зовнішньо-політичних інтересів. Тому в такій спосіб ситуація в Британії зачіпає і Україну», - впевнений експерт.

Коментуючи суть британської кризи, Даниленко зазначає, що основа питання лежить не стільки у світовій чи європейській політиці, скільки стосується внутрішньої британської ситуації.

«Ми навряд чи знаємо досконально деталі і те, що відбувається у британському парламенті. Ось там може лежати цей ключ. Я думаю, що Корбін, якій є лідером опозиції лейбористів, переслідує разом з його партією інтерес до повернення до правлячої партії. І це є питання №1, яким намагається скористатися, виходячи із Brexit. Тобто ми можемо зрозуміти, що й Британія, яка для нас є дуже часто зразком парламентаризму, нині також може страждати від популізму і прагнення опозиції за будь-яку ціну, навіть шляхом загострення світової політики, досягти влади», - каже наш співрозмовник.

Також Даниленко звертає увагу на те, що в британському суспільстві, в британських медіа є розуміння того, що голосування у 2016 році за Brexit було трагічною помилкою.

«Це засвідчує небезпечність такого інструменту, як всенародне голосування і його наслідки. Можливо, це потягне перегляд британського законодавства, а мабуть й законодавства у європейських країнах, щодо прямих плебісцитів. Політологи давно зауважували на тому, що референдуми є дуже небезпечним інструментом у політичному житті, бо під впливом медіа, популістів, під впливом соціальних мереж можна викривити голосування, або можна спрямувати суспільство, яке не дуже уважно читає програми і побажання політиків, можна викривити весь суспільний поступ. Ось тут, мені здається, лежить висновок з ситуації, яка нині склалася у Британії», - резюмує аналітик.