Політолог: Негативні наслідки Brexit стають для багатьох цілком очевидними
16.01.2019 12:58

Низка інституцій не завжди справляється з викликами, особливо якщо йдеться про безпекову складову та питання економіки. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

За словами нашої співрозмовниці, негативні наслідки Brexit стають для багатьох цілком очевидними, в тому числі і для тих, хто на початкових етапах ініціював цей процес.

«Зараз ніхто не хоче брати на себе за це відповідальність, розуміючи, що далі наслідки Brexit можуть бути для тих, хто проголосував саме за цю угоду, не такими прекрасними, як це здавалося на початковому етапі. Тому, можливо, для якоїсь частини політичного класу простіше підтримати дострокові вибори і таким чином спробувати обнулити ситуацію», - каже політолог.

У цій ситуації, продовжує аналітик, йдеться не про сепаратистські настрої, а «про співвідношення між глобальним, якщо ми кажемо про глобальну економіку, і між національним».

«Такі прояви виникають в багатьох країнах: десь це звучить на політичному рівні, коли приходять право- або ліворадикали. В Британії це носить більше економічний характер, ніж у Польщі або Угорщині. Це співвідношення між глобальним і національним», - пояснює Яхно.

«Ми бачили, що ряд інституцій не завжди справляються з існуючими викликами, особливо якщо ми кажемо про безпекову складову, і в економічній сфері теж інколи звучать питання, наприклад, хто скільки витрачає на безпеку. Коли була міграційна криза, теж ставилося питання, скільки і яка держава отримує дотацій. Можливо, і всередині самого ЄС певні позиції можуть бути скореговані. Питання про цю межу меж національним і глобальним викликано в тому числі і цим», - додає політолог.