Пенсійна система збанкрутіла. Петриченко пояснив, звідки беруться необхідні кошти
17.01.2019 12:22

Українці виїжджають за кордон, помирають, народжуваність зменшується. Частина відрахувань до Пенсійного фону суттєво зменшується. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова Громадської палати України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок Петро Петриченко.

На думку співрозмовника видання, нинішня пенсійна система - це зразок найбільш нікудишньої пенсійної системи, яка взагалі існувала.

«Така пенсійна система мала право на життя за радянських часів, оскільки тоді все було рівно, ціни були помірні. Якщо на сьогодні в Україні працюючих громадян близько 12-13 млн, то за радянських часів це було 26-28 млн. Звісно, відрахування від заробітної плати були більші. Затрати на продукти та комунальні послуги були помірні, і в країні залишалася певна частина коштів, яка акумулювалася у так званому Пенсійному фонді», - пояснює експерт.

«Але на сьогодні пенсійна система просто збанкрутіла, і фактично вона тримається тільки за рахунок того, що держава направляє туди кошти з держбюджету, хоча могла б витрачати їх на розвиток, на створення нових робочих місць тощо. Вона вимушена направляти ці кошти у Пенсійний фонд, тому що працюючих людей все менше і менше. Люди виїжджають за кордон, помирають, народжуваність зменшується. І таким чином частина відрахувань до Пенсійного фону зменшується суттєво», - додає Петриченко.

За словами аналітика, зараз тіньовий сектор складає 40%, і «державі нічого не залишається робити, як виймати гроші з тіньового сектору, щоб утриматися на плаву».

«На сьогодні єдине, що може забезпечити нормальне функціонування держави, це забезпечення цих пенсійних виплат», - каже співрозмовник видання.