Стало відомо, хто в Україні сьогодні «без проблем» купує і продає землю
17.01.2019 12:34

Земля в Україні без проблем купується і продається людьми, які мають серйозну юридичну підтримку, а для тих, хто такої підтримки не має, це проблема. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

Коментуючи інформацію про те, що, згідно з результатами дослідження, лише 10% українців готові продавати земельні паї (за ціною від $ 6 до 12 тис.), наш співрозмовник зазначає наступне: «Я думаю, ринок землі однозначно треба створювати і легалізувати. Для чого це потрібно? Тому що земля - це товар, це актив. Під актив можна брати певні запозичення, тобто це інструмент залучення фінансових ресурсів не тільки для крупних агрохолдингів, а й для більш дрібних фермерів. І є соціальна частина, можливо, для нас вона більш важлива, тому що за умови існування ринку землі її офіційна вартість збільшується, а це тягне за собою і вартість оренди. Відповідно люди в регіонах можуть розпоряджатися своїм майном. Це більш ефективне використання ресурсів».

«Зараз ви можете і купити, і продати землю, але для цього ви повинні зробити певні транзакційні інвестиції. Якщо у вас агрохолдинг, то ці транзакційні інвестиції порівняно до самої операції будуть невеликі, а коли у вас декілька гектарів, то це дуже сильно ускладнюється», - додає аналітик.