Законопроект № 5670-д: правозахисник пояснив, чи варто українцям хвилюватися
11.02.2019 12:54

Не можна всіх українців примусити перейти на одну мову спілкування. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

Коментуючи наслідки ухвалення нового Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», наш співрозмовник зазначає наступне: «В Конституції записано, що державна мова - українська і гарантується розвиток російської та інших мов національних меншин. Це було компромісне рішення, яке всі схвалили, тому що мовне питання в Україні є достатньо вразливим. Українська мова була державною протягом всього часу існування незалежної України. І міняти цей статус - це порушувати той консенсус, якій склався з використанням мови в Україні».

За словами правозахисника, не можна людей примусити перейти на одну мову спілкування.

«Звичайно, люди будуть говорити так, як вони і говорили. Насправді будь-які мовні експерименти, які свого часу ухвалили в Україні в 2012 році - т.з. Закон Колесниченка-Ківалова, який відповідно до Європейської хартії мов національних меншин визначав мови національних меншин як офіційні в регіонах. Він де-факто нічого не змінив з використанням мов в Україні. Так само не змінюють використання мов квоти, які зараз встановлені в ЗМІ чи квоти в піснях тощо. Тобто насправді це нічого не змінить в вживанні мов громадянами України. А те, що це внесе загострення і розкол в суспільство, це так», - каже Володимир Чемерис.