Експерт розповів всю правду про економіку СРСР
19.02.2019 11:55

Модель радянської економіки була абсолютно нежиттєздатною, тому що не було ніяких стимулів ефективно працювати. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

За словами нашого співрозмовника, економічна система Радянського Союзу була абсолютно непрацездатною та базувалася на мобілізації робочої сили і конфіскації капіталу.

«Піднесення СРСР в 20-30 роках в основному було здійснено за рахунок того, що мобілізувались людські ресурси, в тому числі і в різні табори, де вони фактично безкоштовно працювали, відновлювали країну після воєнної і революційної розрухи. Після війни це в основному було за рахунок конфіскованого капіталу на Заході, коли обладнання вивозилося з заводів. До сих пір заводи, які працюють і які вважаються гордістю радянської промисловості, це заводи, які були конфісковані в Німеччини і які вивозилися сюди», - каже експерт.

За словами економіста, модель радянської економіки була абсолютно нежиттєздатною, тому що не було ніяких стимулів ефективно працювати.

«СРСР в основному розвалився через те, що в якийсь момент не могли вирощувати навіть достатньо хліба, щоб годувати людей. Коли розвалювалася Берлінська стіна, треба нібито було вводити танки, але оскільки була необхідність позичати на Заході кошти для того, щоб прогодувати людей, танки ввести не змогли. Ось з цього все й почалося — що не змогли себе прогодувати», - пояснює Боярчук.

«Було пару етапів відновлювального росту, пов'язані з тим, що просто країна була в розрусі, і щоб б ви не робили, у вас би був ріст і ви б росли краще, ніж під час війни. Піднесення, за великим рахунком, було пов'язане з тим, що це була просто конфіскація та грабіж когось іншого, що створювало певну базу для росту та розвитку. Але все інше не мало ніякого сенсу», - додає наш співрозмовник.