Резонансна промова у Верховній Раді: що насправді намагався сказати українцям Туск
20.02.2019 09:21

Промова Туска в парламенті України була відвертою і програмовою. Вона ще раз підкреслює складність тих політичних процесів, які відбуваються у Європі. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів керівник Громадської організації «Українська рада з міжнародних відносин» Сергій Даниленко.

Коментуючи інформацію про те, що голова Європейської Ради Дональд Туск виступив перед депутатами Верховної Ради і дав п'ять порад українцям, наш співрозмовник зазначає наступне: «Я ознайомився з 5 тезами, з якими виступав Дональд Туск в парламенті України. І у мене з цього приводу виникло кілька міркувань. Він одразу звертався не лише до української громади. Скоріше, ці 5 позицій більшою мірою стосуються всього європейського політичного істеблішменту, європейських громадян. Це як частина звернення провідних політиків європейських для своїх громадян і політичного класу».

За словами політолога, звернення Дональда Туска пройняте схвилюванням за долю європейського континенту в тій складовій, де він говорить про необхідність відстоювати цінності на тлі засилля націоналізму та популізму.

«Це звернення політика, якій не в кращу добу очолював ЄС. Це звернення польського політика до європейського політичного класу, адже в складних процесах, де демократія піддається впливу, де ліберальну демократію намагаються переглянути в напрямку автократичної демократії, Польща, як виявляється, є одним з найслабкіших місць», - каже аналітик.

За словами Даниленка, звернення Туска нагадує і останні заяви Ангели Меркель на Мюнхенській безпековій конференції.

«І Туска, і Меркель поєднує те, що вони скоро залишають європейську світову політичну арену. Це такій сигнал від тих політиків, яким все ж вдалося, але з втратами, передати наступному поколінню діячів Європейський континент», - зазначає наш співрозмовник.

Експерт нагадує про те, що це звернення пролунало на фоні 5 річниці трагічних подій на Майдані.

«Цей фон лунає особливим рефреном, він підсилює звучання цієї промови тим, що прийдеться відповідати за руйнування, за втрати. Адже якщо ставитися зневажливо до європейських цінностей, спробувати їх переглянути, це може спричинити криваві події», - додає Даниленко.