Вибори тут ні до чого: економіст пояснив, на що зможуть розраховувати українські пенсіонери
22.02.2019 08:46

Індексація пенсій здійснюватиметься з урахуванням розрахунку рівня середньої зарплати за показниками попереднього року, і вибори тут ні до чого. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

За словами нашого співрозмовника, згідно з пенсійною реформою, індексація пенсій в Україні буде проводитися в автоматичному режимі щороку станом на 1 березня. І це жодним чином це не пов'язане з виборами.

«Скажімо так - це елемент пенсійної реформи, тому що це не зовсім пенсійна реформа, і така індексація буде робитися щороку. Чому це буде робитися станом на 1 березня? Тому що індексація здійснюватиметься з урахуванням розрахунку рівня середньої зарплати за показниками попереднього року. Тобто якщо індексація здійснюється цього року, то беруться дані Держгомстата - середні темпи зростання заробітної плати і середні темпи інфляції. Потім їх ділять навпіл: половина середніх темпів інфляції і половина середніх темпів зарплат. Ці два коефіцієнти складаються, і на цю цифру підвищується пенсія. Таким чином це дозволяє в щорічному режимі робити перерахунок пенсії і її осучаснення. Тут зараз вже закладено автоматичний механізм, за рахунок якого це робиться, причому відповідні кошти передбачаються державним бюджетом, тому що Пенсійному фонду може і не вистачати грошей», - пояснює експерт.

«Для людей похилого віку, хто вже на пенсії, для них це певною мірою справедливість, що хоча б щороку буде проводитися індексація і вона буде збільшувати їхній реальний дохід, тому що якщо зарплата перевищує інфляцію - минулого року вона в середньому виросла десь на 26 %, в середньорічному вимірі, якщо буде половина від темпів зростання заробітних плат, то це 13 %, і плюс інфляції десь 10 %. Це говорить про те, що пенсія має вирости десь на 18%. І автоматичний механізм дозволяє це вирішувати», - додає економіст.

Кушнірук нагадує про те, що на підвищення пенсій варто очікувати всім, у кого виплати розраховуються як пенсія за віком.

«Просто у нас є ще категорії пенсіонерів, які отримують пенсію за іншими нормами, то їм такий перерахунок може й не робитися. Наприклад, у них дуже велика пенсія і виплачується не за рахунок солідарної пенсійної системи, тому для них перерахунок пенсії робиться вже за іншим законодавством. Тому для них може бути них підвищення пенсій на 100 грн, номінально — що воно є, що його немає», - каже співрозмовник видання.