Правозахисник про «оборонний скандал»: Принаймні політичну відповідальність за це президент понесе
13.03.2019 09:21

Антикорупційні органи в Україні не здатні ліквідувати корупцію, тому що треба боротися не з симптомами корупції, а з її причиною. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

За словами нашого співрозмовника, те, що факти стосовно «оборонного скандалу» були у Військової прокуратурі з 2016 року, але були оприлюднені лише під вибори 2019 року, свідчить про те, що інформацію про корупцію в «Укроборонпромі» ми отримуємо завдяки президентським виборам.

«Я думаю, що це не є секретом. Одразу ж після оприлюднення цих речей почалися заворушення підконтрольних МВС ультраправих формувань. Одна з кандидатів в президенти заявила, що буде ініціювати оголошення імпічменту президенту України. Без сумніву, те, що ця інформація має реальні підстави, це зрозуміло, тому що не можуть ані самі фігуранти, ані прибічники Порошенка спростувати ті дані», - каже правозахисник.

За словами експерта, у цьому є «позитивний момент».

«Якщо навіть не йдеться про кримінальну відповідальність, то принаймні моральну і політичну відповідальність у вигляді програшу на президентських виборах президент понесе. З іншого боку, ті дані, які були оприлюднені, вони однозначно вказують на те, що наші антикорупційні органи так само пов'язані з корупцією. В принципі, корупційні скандали навколо НАБУ, САП, НАЗК були і раніше, і це все свідчить про те, що, попри створення цих багатьох органів антикорупційних, вони не зможуть ліквідувати корупцію, тому що треба боротися не з симптомами корупції, а з її причиною. А причини корупції полягають в тій соціально-економічній системі, яка була побудована, в принципі, ще 20 років тому, але в останні 5 років просто розквітла», - додає Чемерис.