Чорновіл розповів, якого «сюрпризу» можна очікувати від Мураєва на парламентських виборах
14.03.2019 09:57

Говорити про чіткий окремий проект «Мураєв - Вілкул» на сьогодні немає сенсу. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

На думку нашого співрозмовника, в українській опозиції народжується нова лінія розподілу, тому говорити про чіткий окремий проект «Мураєв - Вілкул» немає сенсу.

«Коли ми говоримо про Мураєва, то у нього є медіа-ресурс, добра впізнаваність в своєму середовищі, електоральні перспективи. Мураєва сприймають у середовищі колишніх представників Партії регіонів та люди з достатньо ментальним російським світом. Він жорсткий на язик, активний, наривається відверто, і тому в нього є свої електоральні перспективи», - каже експерт.

А ось що стосується Опозиційного блоку, продовжує політолог, то після розколу група Бойка-Медведчука розглядається окремо.

«Візьмемо групу ту, яка сьогодні перебрала на себе право офіційно називатися Опозиційним блоком. Це, по суті, ахметовське крило, дещо розвалене і дещо розширене. Це є Ахметов, Колесников, родина Вілкулів і цілий ряд середовищ, які напряму з ними пов'язані. Вони мають своє потужне представництво в ряді регіонів, ресурс фінансовий, інформаційний і ресурс директорів підприємств, де працюють десятки тисяч людей. Тобто ресурс у ахметовських є великий. Плюс вони перехопили організаційні структури колишньої Партії регіонів, а потім Опоблоку», - пояснює співрозмовник видання.

Після того, як відбулася фрагментація, і коли бойковське-медведчуківське крило відокремилося остаточно, продовжує аналітик, внутрішня структура опозиції стала більш чіткою.

«Той же Новінський в цю структуру не вписується, тому що все-таки Ахметов і його структури виходять з принципу лояльності до влади і певного європейсько-західного вибору розвитку. А Новінський хоче все одно сунути на схід. І от ситуація з Мураєвим — це й є історія композиції Новінський - Мураєв. Новінський має певні плани на наступну парламентську кампанію. Мураєв офіційно підтримав Вілкула, це на виборчій кампанії Вілкулу реально допоможе. Він може закликати своїх виборців проголосувати за Вілкула, і більшість виборців проголосує за Вілкула, а Мураєв — це все-таки більше 2%. На цих цифрах Вілкул може наблизиться, а ще краще зможе обіграти Бойка — це є дуже суттєвий компонент. І зараз він свою роль зіграє. Він надасть певний інформаційний, людський ресурс, але в кінцевому рахунку до парламентських виборів, на мій погляд, я можу помилятися, Мураєв виходить на співпрацю з Новінським», - каже Чорновіл.

За словами нашого співрозмовника, у Мураєва бракує фінансового ресурсу.

«Він зараз все вклав в телеканал «Наш», в розкрутку реклами, і у нього починають пробуксовувати фінанси. Натомість у Новінського є фінансовий ресурс, фактично необмежений, але у Новінського реально бракує розкрученості, він не є достатньо медійною фігурою, і він не є електорально привабливою фігурою. На мій погляд, на сьогоднішній день більше створюється і формується структура Мураєв — Новінський, яка, можливо, якщо вони побачать загрози для одної і для другої структури в контексті парламентських виборів, можливо, піде разом з ахметовською групою, але будуть створювати субструктуру, яка була до того розколу в Опозиційному блоці. А можливо, якщо побачать мураєвських електоральних ресурсів достатньо, а в Новінського фінансів для того, щоб розкрутити свій окремий список, можливо, на парламентські вибори піде окрема партія Мураєва — Новінського. Це ще не закінчене рішення. Говорити про чіткий окремий проект Мураєв - Вілкул я б не став. Мені здається, що тут народжується нова лінія розподілу», - додає політолог.