Україна змінює політику відносно Москви та США? Гавриш прокоментував скандал зі «списком недоторканих»
21.03.2019 11:55

США намагаються не втратити не тільки вкладені в Україну активи, капітали, але й зберегти наступництво влади або збереження влади. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, професор Степан Гавриш.

За словами нашого співрозмовника, ситуація зі «списком недоторканих» від США виглядає досить скандальною і в тому числі вкрай складною для України як в дипломатичному, так і в політичному плані.

«Йдеться про звинувачення не просто посла, а держдепартаменту США, який контролює і направляє діяльність посольства. І посол не могла діяти самостійно. Очевидно, що, витрачаючи на Україну десятки мільярдів доларів з 2014 року, США намагаються не втратити не тільки вкладені активи, капітали, але й зберегти наступництво влади або збереження влади, і ключова мета, судячи з попередніх публічних заяв американського посла Йованович, полягає у тому, щоб не допустити радикалізму і нового Майдану, таким чином поставив під сумність легітимність наступної влади. Тому збереження влади за Порошенком чи передача її іншому президенту має бути у максимально легітимних умовах», - каже експерт.

За словами аналітика, заяви Волкера та колишніх послів на підтримку Порошенка, свідчать про те, що діалог між Україною і США є досить позитивним.

«Але заява Луценка підірвала довіру до цього процесу і говорить про те, що американці мають, скоріше, іншу точку зору. Отже за заявою Луценка є два моменти. Перший момент — очевидно, американці можуть тиснути на нинішню політичну адміністрацію з метою не допустити контрольованих виборів, тобто фальсифікацій, використання адміністративного ресурсу, і фактично таким чином говорить про те, що США не будуть підтримувати президента Порошенка на другому терміні, якщо це відбудеться. І видно, що цей тиск є досить серйозний і такій, що заставив емоційного політика, одного з найбільш відданих президенту людей зробити таку заяву», - каже наш співрозмовник.

Також, за словами Гавриша, не можна говорити про обмін конфедераційною, в тому числі і такою вузькою інформацією з посольством США і Адміністрацій президента, Генпрокуратурою, спецслужбами і іншими.

«Американці передали велику кількість технологій, спеціально для протидії кібератакам з боку Росії, інформаційної війни проти України з використанням фейків і інших речей. Це технології, апаратура, інструктори відіграють дуже важливу роль. І не тільки це. Мова йде про велику кількість інформації, яка була передана в тому числі й активістам. І видно, що йдеться про, перш за все, останній витік інформації, пов'язаний з Укроборонпромом, оскільки тут могли працювати три джерела: внутрішнє — це військова прокуратура, зовнішнє — це російські спецслужби, які зацікавлені а дестабілізації ситуації в Україні, і американці, які зацікавлені у тому, щоб не допустити продовження корупційного управління країною», - каже експерт.

Очевидно, продовжує аналітик, що в цьому контексті активісти були серйозно дискредитовані, в тому числі і Генпрокуратурою.

«Не виключено, що в цьому контексті посол зверталася до генпрокурора, щодо зміни певної політики відносно саме цих журналістів-розслідувачів, які є зараз політиками. Але переконаний, що вона могла передавати список недоторканих корупціонерів, бізнесменів. Це суперечить самій суті як зовнішньої, так і внутрішньої політики США», - каже Гавриш.

«Я думаю, що в даному випадку йдеться про свідому спробу спричинити скандал перед виборами, показати, що Київ не буде орієнтуватися на Америку. Це, мабуть, і такий сигнал, скоріш за все, ноу для наступної політики в напрямку Москви. Думаю, що подібний факт говорить про те, що вищі посадовці України заявляють про зміну політики відносно Москви і США. І в цьому виглядає небезпека цього скандалу», - резюмував наш співрозмовник.