Чому Гриценко почав відверто підігрувати Зеленському: дві версії
08.04.2019 12:30

Багато хто з українських політиків хотів би використати Зеленського як інструмент для переходу до парламентської республіки. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог, директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

За словами нашої співрозмовниці, всі політичні сили та всі кандидати, які не пройшли до 2 туру президентських виборів, готуються до парламентської кампанії.

«Відверте підігрування Гриценко Зеленському я пояснюю двома речами. Або Гриценко не вірить в перемогу Зеленського і вважає, що переобереться Порошенко, і він буде в опозиції до Порошенка, тому що можна прогнозувати, що більшість кандидатів, які не пройшли у 1 турі, вони будуть в опозиції. А друга версія пов'язана з тим, що значній частині кандидатів, які не пройшли до 2 туру, вигідніша перемога Зеленського, і вони цього не приховують: нібито Зеленський у разі свого обрання на посаду президента буде ніким, і вони розраховують, що він буде дуже слабким президентом, дискредитує цю посаду, і на хвилі цієї дискредитації можна буде взагалі усунути президентську посаду як таку і перейти до чисто парламентської республіки. Про це говорять і про це можна прочитати неприховано у позиціях окремих кандидатів, якщо не багатьох кандидатів, які програли у 1 турі виборів», - пояснює політолог.

На думку експерта, ні про який «союз» між Гриценком та Зеленським йтися не може.

«Я не бачу таких підстав, тим більше, що виборець Гриценко - це не виборець Зеленського. Наскільки ми знаємо, Гриценко на початку кампанії взагалі виступав за посилення президентської влади, він казав «о просвещенном авторитаризме», тому якоїсь спільної позиції, мені здається, звичайно немає», - каже Яхно.

«Коли була передвиборча кампанія, ми бачили, що всі один одного критикували, тому, на мій погляд, все це - технічні політичні інтереси на найближчий період, пов'язані не зі спільними поглядами, а з тим, як можна використати Зеленського як інструмент. Багато політиків так про це і говорять відверто. Вони так і кажуть, що з Зеленським вони пов'язують перехід до чистої парламентської республіки, і ніхто цього не приховує», - додає експерт.